2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Magyar orvosok nyílt levele szerint a Budaházy-ügy lezárásához a köztársasági elnök kegyelme szükséges

Nyílt levelet írtak a magyar orvosok, nevezetesen Csókay András, Olajos Attila és Jancsó Gábor, amiben azt kifogásolják, hogy a Budaházy-ügyben született ítélet túlzó és méltánytalan, ennek rendezését pedig abban látják, hogy a Köztársasági Elnök kegyelemben részesítse Budaházy Györgyöt és az eljárás alá vont többi jogtalanul sújtott elítéltet.

Mint írják:

ismeretes Budaházy Györgyöt és társait, köztük 3 nőt – egy 2009-ben történt és máig tisztázatlan eseménysorozat kapcsán – a bíróság 2022. március 16-án összesen 117 év fegyházban letöltendő büntetéssel sújtotta. Áttanulmányozva az előzményeket, tekintetbe véve az akkori politikai viszonyokat és megismerve az elsőfokú, a másodfokú és a megismételt elsőfokú eljárást és az ítélet indoklását, álláspontunk szerint ez az ítélet túlzott, így méltánytalan.

Példaként említik, hogy az egyik nőt azért ítélték el, mert ruhákat vart a barátainak, a másikat meg azért, mert felgyújtott egy lábtörlőt.

A  magyar igazságszolgáltatásban példátlan módon 13 éve lezáratlanul zajlik egy olyan eljárás, ami már eddig is elviselhetetlen anyagi és lelki terhet rótt indokolatlan büntetésül az  érintettekre, családjaikra, gyermekeikre

-fogalmaznak. Kiemelték azt is, hogy Budaházy György feltételesen sem szabadulhat a fegyházból. Az elítéltek egyébként hasznos tagjai a társadalomnak, becsületes munkából élnek és összesen harminc gyereket nevelnek.

Társadalom-orvostani szempontból is kiemelkedő jelentőségű ügyről beszélhetünk. Amennyiben nem kapnak amnesztiát az érintettek, akkor a nemzeti igazságérzet oly fokban sérül, ami nem fogja lehetővé tenni az egyéb nemzeti ügyekben való helyes viszonyulást sem a múltban sem a jövőben.

Végezetül hozzáteszik:

Az ügy méltó rendezését abban látjuk, hogy a  Köztársasági Elnök eljárási kegyelemben részesíti  Budaházy Györgyöt és az eljárás alá vont többi  jogtalanul sújtott  elítéltet.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató