2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Magyarország is tárgyal a Gazprommal a rubel elszámolásról

Ezt a budapesti orosz nagykövet erősítette meg.

Az MVM magyar energetikai vállalat már tárgyalásokat folytat a Gazprom orosz energetikai óriáscéggel a gáz orosz valutában történő elszámolásának kérdéséről – mondta Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország magyarországi nagykövete a SputnikNewsnak adott interjújában.

“Az MVM állami energetikai vállalat, amely… hosszú távú szerződést kötött a Gazprom Exporttal, tárgyal ezekről a kérdésekről (a rubelben történő kifizetésekről)”

– mondta Sztanyiszlavov.

Vasárnap Szlovákia jelentette be, hogy kész rubelben fizetni az orosz gázért.

Szlovákia rubelben fog fizetni az orosz földgázért, ha ez szükséges ahhoz, hogy az továbbra is érkezzen – jelentette ki Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter a közszolgálati televízióban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalannak minősített országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Utalt rá, hogy a gáz az első rubelesített exportcikk lesz.

Csütörtökön közölte, hogy a vevőknek az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és hogy április 1-jétől kezdve ezekről kell majd fizetniük a szállításokért.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy a fizetés elmulasztása esetén a hatályos szerződéseket Moszkva le fogja állítani.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató