2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Putyin: A nyugati szankciók élelmiszerválságot idéztek elő

Az orosz elnök szerint újabb migrációs hullámok is elindulhatnak.

„Egyértelmű, hogy az idei évben a globális élelmiszerhiány miatt óvatosabbnak kell lennünk a külföldi élelmiszer-szállítások során, nevezetesen úgy, hogy szigorúan ellenőrizzük az ilyen export paramétereit azokba az országokba, amelyek egyértelműen ellenséges politikát folytatnak velünk szemben” – mondta Putyin az orosz agráripari komplexum támogatásáról szóló keddi online konferencián.   

Az orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy a magasabb energiaárak a műtrágyahiánnyal kombinálva arra késztethetik a Nyugatot, hogy pénzt nyomtatva felvásárolja a készleteket. Ez szerinte

élelmiszerhiányhoz vezet a szegényebb országokban, újabb migrációs hullámokat elindítva. 

Oroszország önellátó

Megállapította, hogy Oroszország a főbb élelmiszerek tekintetében önellátó. Putyin kétélű fegyvernek nevezte az orosz energetikai vagyon államosítását sürgető nyugati felhívásokat, hasonló ellenlépéseket helyezve kilátásba. Hozzátette, hogy a globális energiaszektorban romlik helyzet a nem piaci intézkedések és a Gazpromra gyakorolt nyomás miatt.  

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre, kivitele főleg Afrikába és a Közel-Keletre irányul. Fontos termelője a kálium-, foszfát- és nitrogéntartalmú műtrágyáknak. Az orosz műtrágyatermelés meghaladja az évi 50 millió tonnát, ami a világ kapacitásának 13 százalékát jelenti.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató