2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtja Putyin családját

Az amerikai kormány “az Ukrajnában, többek között Bucsában elkövetett atrocitásokra” hivatkozva szerdán újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen, amelyek az ország néhány vezető bankjára, vállalatára és kormánytisztviselőjére – valamint családtagjaikra – is kiterjednek.

“Ma az Egyesült Államok a G7-ekkel és az Európai Unióval együtt további súlyos és azonnali gazdasági költségeket ró a Putyin-rezsimre az Ukrajnában, többek között Bucsában elkövetett atrocitások miatt. Dokumentáljuk és meg fogjuk osztani az ezekkel az atrocitásokkal kapcsolatos információkat, és minden megfelelő folyamatot felhasználunk, hogy felelősségre vonjuk a felelősöket”

– közölte a Fehér Ház.

Vlagyimir Putyin elnök gyermekei és Szergej Lavrov külügyminiszter felesége és lánya is szerepelnek azon oroszok között akik felkerültek az USA “teljes körű blokkoló szankciók” legújabb listáján. Mihail Misusztyin miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev volt elnök szintén szankciók alá került, az orosz Biztonsági Tanácsban betöltött tagságuk miatt.

A szerdai szankciók részeként az állami tulajdonban lévő Szberbank és a magántulajdonú Alfa Bank minden olyan eszközét zárolták, amely az amerikai pénzügyi rendszert “érinti”, és megtiltották, hogy amerikaiak üzleteljenek velük.

Az Egyesült Államok és G7-es és uniós szövetségesei “továbbra is súlyos és azonnali gazdasági költségeket rónak a Putyin-rezsimre az Ukrajnában, köztük Bucsában elkövetett atrocitásai miatt” – közölte a Fehér Ház.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön rendeletet ír alá, amely megtilt minden befektetést Oroszországban az amerikaiak számára, bárhol is legyenek, hogy “még tovább elszigetelje Oroszországot a világgazdaságtól” és “biztosítsa az Oroszországi Föderáció globális versenyképességének tartós gyengülését”.
Szintén csütörtökön az amerikai pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozza a “kritikusan fontos orosz állami tulajdonú nagyvállalatok” listáját, és megtiltja, hogy az amerikai állampolgárok üzletet kössenek velük, és befagyasztja ezen cégeknek az amerikai joghatóság alá tartozó vagyonukat is.

A Fehér Ház szerint az Egyesült Államok arra próbálja rákényszeríteni Oroszországot, hogy ne teljesítse államadósságát, miután a hét elején megtiltotta Moszkvának, hogy amerikai joghatóság alá tartozó pénzeszközöket használjon a kifizetések teljesítésére. A Fehér Ház szerint Moszkvának most “választania kell, hogy vagy lemeríti a rendelkezésére álló pénzeszközeit az adósság kifizetésére, vagy nem teljesít azokat és fizetésképtelen lesz”.

Korábban szerdán Medvegyev az Oroszország elleni embargókat egy középkori inkvizícióhoz hasonlította, amelyben az Egyesült Államoknak és “európai szolgáinak” nincs szükségük bizonyítékokra ahhoz, hogy Moszkvát “boszorkánysággal” vádolják, a vádlottak pedig nem kapnak megfelelő eljárást vagy ügyvédi jogot. A volt elnök és miniszterelnök megjegyezte, hogy az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának és Európának még mindig vannak működő bíróságai, amelyek “kijavíthatják az inkvizíciós eljárás hibáját”, és Oroszország így kívánja majd megtámadni a szankciókat.

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy több száz civilt ölt meg a Kijev melletti Bucsa városában. Moszkva tagadta a vádat, Kijevet provokáció megrendezésével vádolta, és az incidens nemzetközi kivizsgálását követelte.

Oroszország február végén küldött csapatokat Ukrajnába, miután Kijev hét éve nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat és nem vetett véget a Donyeck és Luganszk szakadár régióval fennálló konfliktusnak. Moszkva végül elismerte a két régiót független államként, amelyek ezután katonai segítséget kértek.

Oroszország azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkjához. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató