2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Gyurcsány visszavonulása nélkül lehetetlen az ellenzék megújulása

Krausz Pétert, a Policy Agenda vezető elemzője a Spirit FM Aktuál című műsorában kifejtette, hogy Ameddig a DK elnöke meghatározó az ellenzéki oldalon, Orbán Viktor addig lesz miniszterelnök, amíg akar.

Az elmúlt napokban több ellenzéki vezető politikus is arról beszélt, hogy nem merült fel az a köreikben, hogy a pártelnökök lemondjanak. Krausz Péter politikai elemző ennek kapcsán azt mondta: „Nagyon sokan mondják ellenzéki oldalon, hogy ez egy következmények nélküli ország. Ez az ellenzéki oldalra is igaz. Főként, ha Gyurcsány Ferenc személyét megvizsgáljuk. Ő 2004 óta az akkor még baloldalinak nevezhető kormánynak volt a vezéralakja, ma is az ellenzék meghatározó figurája. 2004-től a pozíciója az ellenzéki oldalon megkérdőjelezhetetlen. Láthatóan úgy gondolja, hogy mindent jól csinált. Most is Márki-Zay Pétert jelölte ki első számú felelősnek. Ez megint csak elodázása annak, hogy itt valódi megoldás születhessen.”

Arra a kérdésre, hogy a többen a Jobbikot tartják felelősnek az ellenzéki kudarcért, a Policy Agenda vezetője azt mondta, hogy Jobbik valóban elvesztette a szavazóinak a döntő többségét, egyértelműen azért, mert feladta az identitását. Ami egyfelől indokolt volt, mert azt a szélsőjobboldaliságot fel kellett adnia, ha össze akart fogni az ellenzék többi pártjával. Így a Jobbik gyakorlatilag megsemmisítette magát. „Ha az ellenzék pozícióit akarjuk jobban megérteni, akkor mégis nem Jakab Péterrel kell foglalkozni igazából, hanem Gyurcsány Ferenccel” – folytatta Krausz Péter.

Az elemző szerint ameddig Gyurcsány marad, Orbán Viktor addig lesz miniszterelnök, amíg akar. Ennek az az oka, hogy a Fidesz 16 éve ráépíti gyakorlatilag a kampányát. Tehát ő az egyetlen állandó elem, ami a Fidesz kampányában fellelhető, a DK elnöke az a konstans tényező, aki mozgósítani tudta mindig is a Fidesz szavazóit.

„Gyurcsány Ferenc természetesen nem fogja elhagyni a politikát. Ezt eddig sem tette meg, biztos abban, hogy most sem fogja megtenni. Mondhatja is azt, hogy őrá most is több százezren szavaztak. Őtőle ez azért sem várható, mert soha nem gyakorolt ilyen előremutató gesztust. A megmaradt pártoknak kell erről egy vitát kezdeményezni, hogy az ő szerepe hogyan semlegesíthető” – tette hozzá Krausz Péter.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató