2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Medián: Sok fiatal szavazót veszíthetett Márki-Zay a kampányhajrában

A 19–29 év közötti megkérdezettek 56 százaléka mondott igent Orbán Viktorra.

A Medián március végén készített felmérésében – amelyben bő egy héttel a választások előtt biztosnak látta a Fidesz győzelmét–arra is rákérdezett, hogy a szavazókorúak kit akarnak miniszterelnöknek, Orbán Viktort vagy Márki-Zay Péter. A több mint egy héttel ezelőtti felmérésnek ezen részleteitől most ír a HVG. Ez alapján

- A kormánypárti szavazók szinte egy emberként álltak ki a miniszterelnök-jelöltjük mellett: 98 százalékuk Orbánt akarta, 0 százalékuk Márki-Zayt. 2 százalékuk volt bizonytalan, egyikükre sem voksolt.

- Az ellenzéki szavazók már megosztottabbak voltak a saját miniszterelnök-jelöltjükkel: 88 százalékuk akarta Márki-Zayt, de 3 százalékuk Orbánt akarta. 9 százalékuk bizonytalan volt a kérdésben, egyikükre sem voksolt.

- Az is érdekes, hogy a bizonytalanok, a Kutya Párt támogatóinak és a Mi Hazánk követőinek 39 százaléka akarta Orbánt, 17 százalékuk Márki-Zayt, a maradékuk egyiküket sem választotta.

- A Medián azt is megmérte, mit gondolnak a szavazókorúak Orbán és Márki-Zay miniszterelnöki alkalmasságáról. Egy százfokú skálán kellett véleményt mondaniuk.

A kormánypárti szavazók 93-ast adtak Orbán alkalmasságára, Márki-Zaynak pedig csak ötöt. Az ellenzéki szavazók ugyanakkor mindössze 68-at adtak Márki-Zaynak, és 30-at Orbánnak. A bizonytalanok, a Kutya Párt és Mi Hazánk követők többsége itt is Orbánt tartotta alkalmasabbnak: 56 pontot adtak Orbánnak, és mindössze 28-at Márki-Zaynak a százból – olvasható a cikkben.

A fiatalok is Orbán Viktor mögött sorakoztak fel

Bár Márki-Zay Péter a választások után is arról beszélt, büszke arra, hogy a fiatalokat nagy számban meg tudta szólítani, a Medián március végi felmérése szerint

a 19-29-es korosztályban Orbánt alkalmasabb miniszterelnöknek találták: százból 56-ot adtak neki, közben Márki-Zaynak 35-öt.

Ahogy nő a szavazókör, úgy adnak több pontot Orbánnak, és kevesebbet Márki-Zaynak: a 30-39 évesek körében például 63 pontot kapott Orbán, és csak 28-at Márki-Zay.

Orbánt leginkább viszont a 40-49 évesek tartották alkalmasnak: 70 pontot adtak neki a százból, miközben Márki-Zaynak csak 22-őt.

A kampányhajrára tehát a Medián szerint a két miniszterelnök-jelölt megítélése között elég nagy volt a különbség, Orbánt alkalmasabbnak mérték Márki-Zay Péternél – derült ki a HGV írásából.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató