2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Tragédia: Európa több mint fele legalizálná a kannabiszt

Egy ipari tanácsadók által végzett közvélemény-kutatási adatai szerint az európai lakosság több mint fele támogatja a kannabisz felnőttkori fogyasztásának legalizálását, és körülbelül 30 százalékuk érdeklődik a fűvásárlás iránt is.

Az elemzés szerint a kontinens liberális megközelítése többszörös pénzügyi és gazdasági előnyökkel járhat, amint az az Egyesült Államokban tapasztalták, ahol megugrott a kannabiszhasználat a járvány okozta bezárások során.

Míg az európaiak többsége támogatja a kannabiszboltok létét, a legtöbben nem engedélyeznék a növény otthoni termesztését a felmérés szerint.

A közvélemény-kutatáson alapuló jelentés egy héttel azután született, hogy az Egyesült Államok Képviselőháza elfogadta a marihuána szövetségi tilalmának megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, amely egészen addig jogi fejtörést okozott a felhasználóknak és a vállalkozásoknak azokban az államokban, amelyek legalizálták azt.

"Úgy látjuk, hogy az európai piac három-négy évvel lemaradt (az Egyesült Államokhoz képest), de valójában úgy tűnik, hogy Európa átfogó reformot kezdeményezhet az ügyben"

– nyilatkozta Boris Jordan, a kutatás mögött álló egyik amerikai cég, a Curaleaf ügyvezetője.

Számos európai ország, köztük Németország már legalizálta a korlátozott gyógyászati célokra használt kannabiszt, míg mások dekriminalizálták általános használatát. Málta lett az első európai ország, amely korlátozott mértékben engedélyezte a kannabisz termesztését és személyes használatát egyaránt.

A Prohibition Partners kutatócég jelentése szerint az európai kannabiszpiac éves bevétele 2025-re várhatóan meghaladja majd a 3 milliárd eurót, szemben a tavalyi 400 millió eurós hozammal. Németország volt eddig a kontinens legnagyobb piaca.

"Németországban egyértelmű a politikai vágy és hajlandóság a rekreációs célú felhasználás legalizálására" – nyilatkozta Joe Bayern, a Curaleaf vezérigazgatója a Reutersnek.

"Tekintettel arra, hogy (Németország) Európa legnagyobb gazdasága, úgy gondoljuk, hogy ez dominóhatást indít majd el a kontinens többi részén is"

- mondta Bayern.

(Reuters, Hetek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató