2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Itt a lista! Kidobják Oroszországból az összes nyugati székhelyű “civil” szervezetet

Oroszország több mint egy tucat nyugati székhelyű nonprofit szervezet, alapítvány és más nem kormányzati szervezet helyi fiókjának bezárását rendelte el, mivel azok megsértették az orosz törvényeket.

Az érintett szervezetek között van

az Amnesty International, a Human Rights Watch, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért, valamint több német és lengyel civil szervezet.

A moszkvai igazságügyi minisztérium pénteken jelentette be, hogy “az orosz törvények azonosított megsértésére” hivatkozva tizenöt, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Lengyelországban székhellyel rendelkező szervezet oroszországi fiókját törlik a nyilvántartásból.

Az oroszországi betiltás érinti a brit székhelyű Amnesty International Ltd, az amerikai székhelyű Carnegie Foundation for International Peace, a Human Rights Watch Inc és az Institute for International Education irodáit. De bezárják a svájci székhelyű Aga Khan Alapítvány és a lengyel Wspólnota Polska civil szervezet oroszországi fiókjait is.

A legtöbb betiltott civil szervezet azonban német, köztük a Friedrich Naumannról, Friedrich Ebertről, Konrad Adenauerről, Hanns Seidelről, Heinrich Boellről és Rosa Luxemburgról elnevezett alapítványok, valamint a Német Kutatási Alapítvány oroszországi irodája is bezárása kerül.

Az Amnesty International csütörtökön azt állította, hogy Oroszország “bíróságon kívüli kivégzéseket és más törvénytelen gyilkosságokat” követett el Ukrajnában, amelyeket háborús bűnökként kell kivizsgálni. Oroszország visszautasította ezeket a vádakat, amelyek az ukrán kormánytól származnak, és kitartott amellett, hogy az Ukrajnában zajló katonai művelete nem civilek ellen irányul.

Eközben Rick Scott (R-Florida) és Mike Braun (R-Indiana) amerikai szenátorok olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely megakadályozna minden adófizetői támogatást az Amnesty International (AI) számára, azzal vádolva a csoportot, hogy “hamis, antiszemita jelentésekkel támadja Izraelt, Amerika legerősebb szövetségesét a Közel-Keleten”.

A két szenátor szerint az AI csak az elmúlt 20 évben több mint 2,5 millió dollárt kapott az amerikai kormánytól.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató