2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Makizaj: A Fidesznek felépült a Halálcsillaga

Nem akarták egyformán az ellenzéki vezetők a győzelmet, saját maga is vétett hibákat a kampányban, de Márki-Zay Péter szerint nem ezen múlt az ellenzék veresége, mert a jelenlegi rendszerben lehetetlen is megverni a Fideszt. Az ellenzék közös kormányfőjelöltje a Népszavának beszélt a tanulságokról és pártalapítási terveiről és a Fidesz ördögi birodalmáról, amelyben felépült a Halálcsillag.

- „Az a szerencsénk a tragédiában, hogy olyan nagy lett a különbség, és olyan nagymértékű az ellenzék veresége, hogy nem szükséges a kampányban elkövetett hibákkal foglalkozni, mert nem azok döntöttek.”

- „Rengeteg hiba volt a kampányban, én magam is többször hibáztam. Könnyen kiforgatható, félremagyarázható szavakat használtam, nem fókuszáltam szinte kizárólagosan egyik vagy másik üzenetre, hosszú és összetett mondatokban beszéltem, nem egyszerű, kétszavas kommunikációban.”

- „A mostani választás azt bizonyította be, hogy visszakerültünk 1970-be….A Fidesz addig marad, ameddig akar. Vagy amíg elűrjük ezt a rendszert.”

Márki-Zay szerint tévedés volt feltételezni, hogy le lehet győzni a Fideszt. Ő maga ugyan hitt benne, de az eredmények láttán, „Ekkora bukásnál azt kell kimondani, hogy a Fidesznek felépült a Halálcsillaga…Orbán Viktor felépítette azt az ördögi birodalmat, ahol a maga alkotta szabályok szerint leválthatatlan. Olyan propagandagépezete van, amely bárkiből képes pillanatok alatt bűnbakot csinálni, bárkinek képes hazugságokat a szájába adni, és ezzel riogatni embereket.”

Az egyik ilyen hazugság az volt, hogy az ellenzék a győzelem után katonákat küldene az ukrajnai háborúba. Ez Márki-Zay szerint nagyon bejött a Fidesznek. „Nem hittem volna, hogy bárki beveszi ezt a hazugságot – soha nem akartam még katonákat se küldeni Ukrajnába.”

Márki-Zay nem veszi fel a mandátumát, a parlament helyett marad Hódmezővásárhely polgármestere, de az országos politikáról sem mond le teljesen: egy jobboldáali párt létrehozásán dolgozik – részben anna a tanulságnak a levonása nyomán, hogy az ellenzék vereségét elsősorban a Jobbik szavazóinak lemorzsolódása okozta. Ez erősítette a Fideszt és vitte be a parlamentbe a Mi Hazánkat. Utalt rá, hogy az elvesztett, 40-60 év közötti melósok megszólítása Jakab Péter feladata lett volna. A párt két év múlva indulna az EP-választáson. „Mostantól nem ellenzék, hanem ellenállás van” – mondta Márki-Zay.

A pártalapításhoz a szervezeti alapot a 120 Kossuth-kör a 27 ezer önkéntes szavazatszámláló és a több tízezer aktivista adhatja.

Elsimerte, hogy talán méltányos lenne bocsánatot kérnie a Mediántól, amely a választások előtt nagy Fidesz-előnyt jelzett.

„Az a véleményem azonban nem változott, hogy egy ilyen felmérésnek a közlése nem segíti az ellenzéki morált, befolyásolja az eredményt.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató