2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az orosz különleges erők likvidálták a Jobboldali Szektor vezetőjét

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette a Jobboldali Szektor vezetőjének, Tarasz Bobanicsnak a likvidálását.



Az orosz különleges erők likvidálták a Jobboldali Szektor egyik vezetőjét, Tarasz Bobanicsot - közölte a védelmi minisztérium.

"Egy orosz különleges egység felderítő és kereső műveletek során Izyum városától öt kilométerre délre kiiktatta az ukrajnai, úgynevezett Jobboldali Szektor önkéntes alakulat egyik gyűlölt vezetőjét, Tarasz Bobanicsot" - áll a közleményben.

A minisztérium szerint

Bobanics 2014 óta személyesen adott utasítást lakóházak nehézfegyverekkel való bombázására Donyeckben és Luhanszkban, és több száz civil, köztük gyerekek haláláért volt felelős.

Bobanics a Lviv (Lemberg) neonáci csoport egyik vezetőjeként 2013 novemberében csatlakozott a Jobboldali Szektorhoz. 2019 óta a mozgalom tartalékos egységekért felelős parancsnokhelyettese.

Az ukrán faj úgynevezett felsőbbrendűségi elméletének egyik ideológusa volt, és személyesen részt vett az ukrajnai orosz ajkú lakosság meggyilkolásában - közölte a védelmi minisztérium.

"Az orosz fegyveres erők folytatják az ukrán neonáci szervezetek vezetőinek felkutatását és megsemmisítését" - zárta a minisztérium.

"A Jobboldali Szektor radikális nacionalista csoportok ukrajnai szövetsége. 2014 januárjában és februárjában harcosai részt vettek a majdani harcokban. A rendfenntartókkal való összecsapásokban és közigazgatási épületek elfoglalásában is szerepet játszottak, április óta pedig részt vesznek a kelet-ukrajnai tüntetések elfojtásában. 2014 novemberében az orosz legfelsőbb bíróság szélsőséges szervezetnek nyilvánította a Jobboldali Szektort, és betiltotta tevékenységét az országban.

Oroszország február 24-én különleges műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök céljának nevezte, hogy "megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éve gúnyol és népirtásnak tesz ki". Ennek érdekében - mondta - "Ukrajna demilitarizálását és denacionalizálását" tervezik, és bíróság elé állítják az összes háborús bűnöst, aki felelős a donbászi "civilek elleni véres bűncselekményekért".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató