2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lavrov: Oroszország ukrajnai hadműveletének célja, hogy véget vessen az USA uralmi politikájának a világban

Az ukrajnai különleges művelet célja, hogy véget vessen az USA teljes dominanciájának a világban - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter az Oroszország 24 televíziós csatornának adott interjújában.

 

"Különleges katonai műveletünk célja, hogy véget vessen az USA és a többi nyugati ország vakmerő terjeszkedésének és vakmerő irányvonalának a nemzetközi színtéren"

- mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy Washington ilyen akcióinak alapja a nemzetközi jog durva megsértése, amelynek szabályai senki számára sem világosak, és amelyet a Fehér Ház és a Külügyminisztérium ad hoc alapon dolgozott ki.

Ugyanakkor rámutatott, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei hozzáállása Oroszországhoz megváltozott.

"Ez egy nagyon komoly fordulat még abban a politikában is, amelyet az Európai Unió és általában a Nyugat folytat, élén az Egyesült Államokkal... ez egy nagyon komoly fordulat  - mondta az orosz diplomácia vezetője.

Hangsúlyozta, hogy ezt a politikát nemcsak Ukrajna határozta meg, hanem az a tény, hogy Ukrajnát "kezdték ugródeszkává tenni Oroszország végleges elnyomására" és a Nyugat által épített globális rendszer alávetésére.

"Oroszország természetesen a történelmével, a hagyományaival azon országok közé tartozik, amelyek soha nem fognak alárendelt pozíciót elfoglalni. Csak az oszthatatlan biztonság egyenlő feltételei mellett lehetünk a nemzetközi közösség tagjai" - tette hozzá Lavrov.

Február 24-én Oroszország katonai műveletet indított Ukrajna demilitarizálására és denácifikálására. Vlagyimir Putyin úgy jellemezte a célját, hogy "megvédi azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá". A védelmi minisztérium közleménye szerint a fegyveres erők csak a katonai infrastruktúrára és az ukrán csapatokra csapnak le, illetve már elérték az első fázis fő célkitűzéseit - Ukrajna harci potenciáljának jelentős csökkentését. Az orosz hadsereg szerint a hadművelet fő célja Donbász felszabadítása.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató