2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Washington megfenyegette Indiát amiért Oroszországgal szövetkezik

Az Egyesült Államok számára India mostanában elég riasztóan nyilvánul meg, főként abban a tekintetben, hogy egyre nagyobb hajlandóságot mutat az Oroszországgal történő szövetkezésre – írta meg a Bloombergre hivatkozva a Liner.hu.



Washingtonnak India legutóbbi reakciói és megjegyzései aggodalomra adnak okot, Joe Biden amerikai elnök legfőbb gazdasági tanácsadója figyelmeztette Indiát, ne akarjon szövetkezni Oroszországgal, ugyanis ha ezt megteszi, annak “nagyon komoly következményei lesznek”.

India legújabb reakciói az orosz-ukrán háborúra egyre inkább aggodalommal tölti el az amerikai kormányt, az USA pedig egyenesen kijelentette, “csalódott”, amiért India hajlandóságot mutat az Oroszországgal történő szövetkezésre.

Brian Deese, a Fehér Ház Nemzeti Gazdasági Tanácsának igazgatója úgy fogalmazott, vannak olyan területek, ahol India és Kína döntései erősen megkérdőjelezhetőek.

Az Egyesült Államok figyelmeztetése azt követően hangzott el, hogy az Egyesült Államok, Európa, Ausztrália és Japán mind megszavazták az Oroszországgal szembeni szankciókat, ezzel szemben India nem csupán megvétózta azokat, de egyenesen rárepült a kínálkozó lehetőségre, és lecsapott az orosz olajimportra.

Ez a lépés India részéről pedig igen masszív felháborodást váltott ki az Egyesült Államok kormányából, főként abban a tekintetben, hogy a háború megelőzően India volt az az ország, mely képes volt ellensúlyozni az egyre csak terjedő kínai befolyást az ázsiai régióban, most azonban úgy tűnik, ez a kapcsolat a két ország között jelentősen meg fog romlani.

Az indiai külügyminiszter is megszólalt India döntései kapcsán, és nem kecsegtetett túl sok jóval: kijelentette, “Oroszország számos területen nagyon fontos partner”, majd hozzátette, India majd felméri, hogy a háborúnak milyen következményei lesznek, és ők fogják eldönteni, hogy nekik mi a legjobb “a nemzeti érdekeket előtérbe helyezve”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató