2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Makizaj: Kijevi légiriadó miatt nem tudtunk beszélni az ukrán elnökkel

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje szerint „iszonyatos” lejárató kampányt indítottak ellene, a „Fidesz-propaganda” pedig megtette a hatását.

Interjút adott a Szabad Európának Márki-Zay Péter korábbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt, akit főként a választáson elért eredményekről kérdeztek.

A politikus beszélt egyebek mellett arról, hogy gyászmunkának tartja a történtek feldolgozását, sok emberrel beszélget, véggigondolják, hová jutottak. „Itt tartunk. És azt térképezzük föl, hogy mire és kikre számíthatunk ebben az építkezésben, amivel mégiscsak a hazánkat fogjuk tudni valahogy megvédeni” – mondta.

Márki-Zay megismételte: kampánycsapata megszervezett egy beszélgetést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, de ő ezzel nem értett egyet, mert tartott tőle, hogy a Fidesz-propaganda felhasználja majd ellene.

A beszélgetés egy kijevi légiriadó miatt nem tudott megvalósulni.

Szerinte a Fidesznek több lejárató kampánya is volt az ellenzéki jelöltekkel kapcsolatban, amelyek közül néhányat be is dobtak, de ez embereket ezek nem érdekelték. „Akkor bármilyen botrány lehetett, bármit beszélhettünk a programról, a háború teljesen háttérbe szorított minden más témát. Nem a mi választásunk volt, hogy a háború téma lesz, hanem a Fideszé. Ráadásul a kezdetektől fogva azt mértük, hogy a háború nagyon kedvez Orbánnak. Olyankor az emberek mindig stabilitásra vágynak” – mondta Márki-Zay az interjúban.

A volt kormányfőjelölt megosztotta, hogy az ő kampánystratégiájuk „abba kapaszkodott bele a kutatócsapat javaslata nyomán, hogy ebben a háborús témában egy esély van, amivel talán tudunk szépíteni, javítani: ha az Orbán–Putyin-kapcsolatra helyezzük a hangsúlyt. Putyin az agresszor, akinek a barátja Orbán”.

Szerinte az ő személye azzal segített a kampányban, hogy „azokat a konzervatív rétegeket tudtuk jobban elérni, akik elégedetlenek voltak a Fidesszel, de soha nem szavaztak volna baloldali jelöltekre.

Tordai Bence, Orosz Anna és Hajnal Miklós körzetében ez látszott. Az ellenzék még ott is gyengült, de a Fidesz többet. Az ellenzék mindenütt veszített, a Fidesz csak ezekben a körzetekben. Ennyi haszna volt talán a jelöltségemnek.”

Ugyanakkor akadtak olyan jelöltek is, akik sokkal rosszabb eredményt értek el, miközben sokat dolgoztak. „Mihálik Edvin például Csongrád 2-ben, vagy Gyenes Szilárd Balassagyarmaton, egy nehezen nyerhető körzetben, vagy Bana Tibor a legnehezebben nyerhető körzetek egyikében. Ők nagyon sokat dolgoztak. De volt olyan jelölt, akiről azt hallottam vissza – erre nem fogok példát mondani –, hogy nem dolgozik, nem járja eléggé a körzetét, nem kampányol eléggé. De az eredményeket ez lényegében nem befolyásolta.”

Márki-Zay beszélt arról is, hogy teljesen önzetlenül csinálták a kampányt. „Vállaltunk mindenféle jogi, anyagi és egyéb felelősséget úgy, hogy ebből nekünk semmi nem jön vissza. A pártoknak, akik a következő években sok száz milliós, milliárdos támogatást fognak kapni parlamenti helyeik után, nem kellett felvenniük semmilyen hitelt. Gyakorlatilag mi vittük a terheket, ők meg kapják a gyümölcsét.”

 
Arra a kérdésre, jó stratégiának tartja-e, hogy a konzervatív szavazókat is megcélozta, azt mondta: „Ott tudtunk csak bővülni. A baloldali szavazókat mind elhoztuk, ez látszik. Ha nem így lenne, akkor a Kutyapárt jutott volna be, és nem a Mi Hazánk. A konzervatívokból tudtunk elhozni számottevő mennyiséget. Ez a budai kerületek sikerén látszik.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató