2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

USA: Következményekkel kell számolnia annak, aki nem vesz részt az Oroszország elleni szankciókban

Az amerikai pénzügyminiszter szerint Oroszország háborúja „átrajzolta a világgazdaság kontúrjait”.

Következményekkel kell számolniuk azoknak az országoknak, amelyek aláássák az Egyesült Államok és szövetségesei által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat – figyelmeztetett Janet Yellen pénzügyminiszter szerdán.

„A szankciókat bevezető országok egységes koalíciója nem lesz közömbös az általunk bevezetett szankciókat aláásó intézkedésekkel szemben” – fejtette ki szerdai beszédében Yellen az Atlanti Tanácsban Washingtonban.     

Az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókat vezettek be Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt. A bejelentett szankciókat nem hágta át még egyetlen ország sem, de a szövetségesek körében attól tartanak, hogy

a nyugati politikát bíráló Kína ebbe az irányba tart.    

Yellen nyitva hagyta ugyan, hogy milyen következményekkel járhat a szankciók figyelmen kívül hagyása, de leszögezte, hogy Oroszország Ukrajnában zajló háborúja „átrajzolta a világgazdaság kontúrjait”, amiben benne van „a nemzetközi együttműködésről alkotott elképzelésünk is”.    



Yellen egy héttel azelőtt tartotta meg a beszédét az Atlanti Tanács  politikatudományi intézetében, hogy a világ pénzügyminiszterei és jegybankelnökei Washingtonban összegyűlnek a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi ülésére.

Az IMF és a Világbank világgazdaságot érintő kérdésekkel foglalkozó évi rendes konferenciáját az idén április 18-24. között rendezik meg Washingtonban, virtuálisan és személyesen is. A megbeszélések középpontjában az ukrajnai háború és annak világgazdasági hatásainak a kezelése áll.    

Az amerikai képviselőházi testületnek tartott múlt heti beszédében Janet Yellen kifejtette, hogy Oroszország agressziójának

óriási gazdasági következményei lesznek Ukrajnában és azon túl is”.

Rámutatott, hogy az orosz és az ukrán energia, fém, búza és kukorica árának emelkedése „fokozza majd az inflációs nyomást világszerte”.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató