2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Mesterházy: Nem hiszem, hogy szeretnék Gyurcsány Ferenc lenni, abból elég egy is

Az ellenzék vereségét elemezte Mesterházy Attila az ATV stúdiójában. A szocialista politikus szerint nem egy ember felelős az ellenzék bukásáért. Azt tanácsolja, hogy mondjanak le a baloldali vezető politikusok, és szerinte Gyurcsányból bőven elég egy is.

Mesterházy Attila szerint el kell gondolkodni azon, hogy milyen üzenetekkel lehetett volna megfogni az embereket.  Miközben örülünk a budapesti eredményeknek, a Fidesz a korábbiakhoz képest tíz százalékot erősödött.

Amiről a főpolgármester úr beszélt, hogy lobog az ellenzéki fáklya, az kicsit halványabban világít 2018-hoz képest. Az MSZP majdnem 26 százalékon állt 2018-ban, és az összellenzék akkor 315 ezerrel több szavazatot ért el, mint a Fidesz – fogalmazott a korábbi miniszterelnök-jelölt az ATV-ben.  

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen helyzetben kell-e felelősöket keresni, Mesterházy így válaszolt: Elfogadhatatlan volt, hogy Márky-Zay Péter mögött nem állt ott minden ellenzéki párt vezetője. Nagy baj, hogy senki nem vállalja a felelősséget, senki nem mondja, hogy ő maga mit rontott el, hogy senki nem mond le. A hitelesség visszaszerzésének első lépése a választók szemében, ha valaki vállalja a felelősséget, és lemond – értékelte a politikus.

Ez egy régi játék, hogy mindig egy emberrel akarják elvitetni a balhét. 2014-ben velem vitették el, 2018-ban Vona Gáborral, most úgy látom, Márki-Zay Péterrel teszik mindezt. Szerintem ez nem tisztességes, még akkor sem, ha a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjeként sokat hibázott, és valószínűleg az ő felelőssége a legnagyobb. Ez nem jó irány. Mi európai pártként gondolunk magunkra, és az európai politikai kultúrához hozzátartozik a felelősségvállalás. Úgy gondolom, hogy a pártelnököknek fel kellett volna ajánlani minimum a lemondásukat, és az, hogy az ő közösségük kit választ meg újra – akár ugyanazt a személyt –, az már az ő jogosítványuk

– folytatta Mesterházy. Gyurcsány Ferencnek arra a kijelentésére, hogy legyen mindenki Gyurcsány, és soha ne adják fel, Mesterházy úgy reagált:

 

a második részével egyetértek, de nem hiszem, hogy szeretnék Gyurcsány Ferenc lenni, abból elég egy is

-mondta.

Az Orbán, takarodj! üzenet kevés, és a NER nem fog magától megbukni, nem fog az ölünkbe hullani a gazdasági nehézségek miatt a hatalom és a kormányzás terhe, ez egy óriási tévedés. Ennél jóval többre lenne szükség, hogy az ellenzék meg tudja nyerni a választásokat. Nem tűnt kormányzóképesnek, és még csak egységesnek sem. Az egységesség nemcsak egy emberen múlott, például Márki-Zay Péteren vagy Gyurcsány Ferencen vagy Jakab Péteren, hanem sok mindenki máson is. Éppen ezért azt tanácsolom, hogy európai politikusként saját közösségüknek ajánlják fel a lemondásukat, nem igaz, hogy nincsen második sor, vannak új emberek, akikkel lehet építkezni. Érdemes lenne elnézést kérni a szavazóinktól, hogy: bocsánat, ezt elrontottuk. Az önkritika, a felelősségvállalás a hitelesség szempontjából fontos politikusi képesség

– zárta mondandóját Mesterházy Attila.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató