2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az EU már dolgozik az orosz olajimport betiltásán a New York Times értesülései szerint

Az embargóról a francia választások után tárgyalhatnak majd a tagországok.

Az Európai Unió tisztviselői az eddigi legmegosztóbb intézkedést dolgozzák ki Oroszország büntetésére az ukrajnai invázió miatt: az orosz olajtermékekre vonatkozó embargót – írta a New York Timesra hivatkozva a mandiner.hu. A közösség régóta ellenzi az orosz olaj betiltását, mivel az Németország számára hatalmas költségekkel járna, és megzavarhatná a régió politikáját, valamint növelné az energiaárakat. Az EU tisztviselői és diplomatái szerint azonban

az unió most egy fokozatosan bevezetendő tilalom elfogadása felé halad, amelynek célja, hogy Németországnak és más országoknak időt adjon alternatív források beszerzésére.

Az Unió hasonló megközelítést alkalmazott a hónap elején, amikor betiltotta az orosz szenet, és négy hónapos átmeneti időszakot írt elő.

A francia választások után tárgyalnának az embargóról

A cikk kitér arra, hogy az olajembargót csak a franciaországi választások utolsó fordulója, április 24-e után bocsátanák tárgyalásra az EU-tagállamok között, hogy a gázárakra gyakorolt hatás ne segítse a jobboldali populista jelöltet, Marine Le Pent, és ne rontsa Emmanuel Macron elnök újraválasztási esélyeit – közölték tisztviselők. Az időzítés legalább olyan fontos, mint a tilalom részletei, és jelzi, hogy mennyire borotvaélen kell táncolni ahhoz, hogy mind a 27 uniós országot rávegyék a korábban elképzelhetetlen lépés megtételére, miközben Oroszország újabb offenzívára készül Kelet-Ukrajnában.

Az EU már öt körben hozott szankciókat Oroszországgal szemben

A New York Times szerint egyes, névtelenséget kérő tisztviselők szerint a döntést akkor is meghozzák, ha nem derül fény újabb, az ukrajnai Bucsában történt atrocitásokhoz hasonló rémtettekre. Az Európai Unió, amely a február 24-én kezdődött invázió óta öt körben hozott egyre súlyosabb pénzügyi szankciókat Oroszország ellen,

óriási nyomás alatt áll a szövetségesei részéről, hogy ne tömje tovább a Kreml kasszáját az olajvásárlással.

Eddig az Oroszországból származó gázimport korlátozásáról nem esett szó, mert az továbbra is túlságosan fontos az európai gazdaságok, különösen Németország számára.

Magyarország kormánya hangsúlyozta, hogy nem fogják megszavazni az orosz kőolaj- és földgáz importjára vonatkozó esetleges korlátozásokat. „Az energiaellátás nem filozófiai, hanem fizikai kérdés. (...) garantálni kell a biztonságos ellátást” – emlékeztetnek Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbbi nyilatkozatára.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató