2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az ukrán nagykövet azt követeli, hogy Budapesten ne lehessen megtartani az oroszpárti tüntetést

Rövid, Facebookra feltöltött videóban beszélt nagypéntekről Ukrajna budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Ljubov Nepop.

A magyarul mondott beszédében úgy fogalmazott, a nagypéntek „Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja”, de ezt húsvét követi, ami pedig a jó győzelméről szól a gonosz felett, illetve a feltámadásról és az élet győzelméről. Ezért, mint mondja, szeretne ezen a napon minden magyar barátjához fordulni, hogy „emlékeztessem arra, hogy ma is Európa közepén van egy nép, ami újra megharcol a sötétséggel és bízik az élet feltámadásában, a jó győzelmében”.

Már az 51. napja tartanak a harcok Ukrajnában, ami szerinte megmutatta Oroszország és az orosz világ igazi arcát.

Ez egy gyilkos, erőszakos arc, ami az ukrán nép megsemmisítését nemes célnak nevezi”

– hangoztatta a nagykövet.

Szerinte Oroszország meg akarja fosztani az ukrán népet a létezéséhez való jogától, és ezt azzal próbálja legitimálni, hogy azt állítják, az oroszok és az ukránok testvérek, azonban a nagykövet szerint ez orosz propaganda, ami azzal is jár, hogy Ukrajna és az ukránok nem is létezhetnek az orosz olvasatban.

Testvér nem jön az otthonodba, hogy megöljön, hogy megerőszakoljon, hogy elvigyen mindent, ami neked van”

– fogalmaz, majd továbbfűzve gondolatát arra kér mindenkit, hogy ne nevezzék az oroszokat és az ukránokat testvéreknek, szerinte ez nem testvérháború.

A nagykövet emellett azt kéri, ne szervezzenek közös orosz–ukrán előadásokat, koncerteket a világbéke jelszavát használva, mivel Oroszország „irgalom nélkül pusztítja országunkat, gyilkolja művészeinket, zenészeinket, költőinket”. Általánosítva arról beszél, hogy szerinte minden orosz művész támogatja Vlagyimir Putyin elnököt az orosz agresszióban, emiatt szerinte béke nem akkor lesz, ha az áldozatokat és az agresszorokat egymás mellé ültetik a béke szlogenje mellé, hanem amikor Oroszország elhagyja az ukrán területeket.

Ugyanakkor azt már támogatják, ha a művészek nyíltan kiállnak az agresszor ellen, és arra szólítják fel Putyint, hogy vonja vissza katonáit Ukrajnából.

„Azonban, ha ez nincs, akkor ez nem a békéről szól, hanem a gyalázásról. Arról, hogy a bűn büntetlenül maradjon” – véli, majd 1956-ot megemlítve arról beszél, akkoriban szintén nem örültek volna a magyarok, ha egy szomszédos országban a forradalom alatt szovjet–magyar békekoncerteket tartanak.

A tervezett oroszpárti tüntetésről Nepop azt mondta: 

„Ne engedjék meg, hogy ez megtörténjen! Mi barátoknak tekintjük önöket és nagyon fájna egy ilyen dolog egy baráti országtól.

Kérem segítsenek, hogy kevesebb legyen az ilyen fájdalomból”.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató