2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ismét oroszpárti tüntetést tartottak a szerbek (Videók)

"Nem az én nevemben" címmel tömeges tiltakozó akció kezdődött péntek este Belgrád központjában azzal kapcsolatban, hogy Szerbia megszavazta Oroszország kiválását az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából - jelentette a RIA Novosztyi tudósítója.

Március 4-én és 24-én jobboldali hazafias szervezetek tömeges gyűléseket tartottak Szerbiában Oroszország támogatására, illetve a NATO ellen "A szerbek és az oroszok örökké testvérek!" jelszóval. A szervezők ugyanaz a társadalmi-politikai mozgalmak köre volt, mint ezen a mai napon - a Damnjan Knežević által vezetett "Népi őrjárat" és a Mladen Obradović által vezetett "Obraz" mozgalom. Ezúttal a 3%-os küszöböt átlépő és a parlament új összehívására bejutó mozgalmak képviselői, köztük a "Dveri" és a "Zavetniki" is a tiszteletüket tették.

19.00 óra körül több száz tüntető gyűlt össze plakátokkal, szerb és orosz zászlókkal a választási iroda közelében, a szerb elnöki rezidenciával szemben lévő II. Miklós orosz cár-emlékműnél. Orosz dalok, köztük a "Amikor háborúban voltunk" című dalok szólnak a hangszórókból. A tüntetők egy része Z szimbólummal ellátott pólót visel, Novorosszija zászlók és egy fekete-sárga-fehér transzparens is jelen volt. A szervezők beszédekett mondanak. A tüntetők elzárták a Kralja Milana központi utcáját, a rendőrség nem avatkozott közbe.

Aleksandar Vucsics szerb elnök április 9-én megköszönte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőnek, hogy megértette, miért szavazta meg Szerbia Oroszországnak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában való részvételének felfüggesztését, valamint az Európai Unió vezetésének, hogy Belgrádot kizárta a kőolajszállítások korlátozásából.

Mint ismert, korábban az ENSZ Közgyűlése megszavazta, hogy az ukrajnai események miatt felfüggesztik Oroszország részvételét az Emberi Jogi Tanácsban. Az állásfoglalást többek között Szerbia is támogatta (Magyarország is - a szerk.). A döntés megfosztotta Oroszországot a tanácsban való szavazati és felszólalási jogától. Válaszul Oroszország közölte, hogy megszünteti mandátumát az Emberi Jogi Tanácsban idő előtt. Aleksandar Vučić szerb elnök március 2-án, polgáraihoz intézett beszédében kijelentette, hogy a szerb hatóságok az ENSZ-határozat 13 pontjából 4 pontot támogatnak, amely elítéli Oroszország ukrajnai tevékenységét, vagyis azokat, amelyek nem tartalmaznak szankciókat és az országban működő orosz vállalatok tulajdonának kisajátítását. Elmondta, hogy az ukrajnai ellenségeskedések miatti válság drámai hatással van Szerbiára, amely óriási külpolitikai nyomás alatt áll.

Belgrádban felvonultak a szerb nacionalisták Oroszország mellett:

" Krím Oroszország, Koszovó Szerbia"..." A szerbek és az oroszok örökké testvérek"..." Szerbia és Oroszország! Nincs szükségünk az Európai Unióra!"

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató