2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Rakétabemutató nélkül zajlott le Észak-Korea legfontosabb ünnepe

Sokezer fős tömeg ünnepelte az államalapító Kim Ir Szen születésének száztizedik évfordulóját a róla elnevezett téren Phenjanban, Észak Koreában - számolt be az ország állami hírügynöksége.

Az elemzői várakozásokkal szemben nem tartottak fegyveres bemutatót az ünnepségen, amelyen az ország jelenlegi vezetője, Kim Dzsongun is megjelent.

Kim Ir Szen születésnapja, „a Nap napja” Észak-Korea legfontosabb ünnepe. Szung Kim, az amerikai külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja múlt csütörtökön azt mondta, Washington azzal számolt, hogy

Észak-Korea ezen a napon fogja felvonultatni növekvő nukleáris fegyverarzenálját, de úgy tűnik, ez végül nem történt meg.

Az elmúlt hetek szatellitfotói alapján nagyszabású fegyveres bemutatót készítenek elő a fővárosban, lehetséges, hogy ezt április 25-én, az észak-koreai hadsereg megalapításának évfordulóján fogják megtartani.

Amerikai és dél-koreai elemzések szerint egyre több jel utal arra, hogy Észak-Korea 2017 után először ismét atomfegyver tesztelhet. Két amerikai tisztviselő beszélt arról a Reutersnek, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a jelek, amik szerint az ismert észak-koreai nukleáris bázison, Punggye-riben egyre több minden történik. Az év első három hónapjában Észak-Korea sorra hajtotta végre a rakétateszteket, februárban atomtöltet hordozására alkalmas ballisztikus rakétával kísérleteztek, márciusban tiltott interkontinentális rakétát is teszteltek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató