2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zaharova: Németország az USA-val együtt évek óta biofegyverekkel kapcsolatos tevékenységet folytat Ukrajnában

Az orosz külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy ez nagymértékben motiválta Berlint, hogy "más uniós országoknál aktívabban próbálja meg Oroszországnak tulajdonítani" a biológiai és vegyi fegyverek ukrajnai bevetésére irányuló terveit - írja a Ria Novosztyi.

"Megerősített információk szerint a német fél szorosan összehangolta a biológiai biztonság terén végzett munkáját az amerikai szövetségesekkel, akik legalább 30 biológiai laboratóriumból álló hálózatot hoztak létre Ukrajnában, ahol többek között veszélyes kutatásokat végeztek" - mondta Zakharova az RT-nek.

Felszólítjuk a német tisztviselőket, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a hamis állítások terjesztésével arról, hogy hazánk állítólag nemzetközileg tiltott fegyvereket kíván használni az orosz fegyveres erők légvédelmének keretében" - hangsúlyozta.

Az ilyen kijelentések "csak arra ösztönözhetik az ukrán neonáci zászlóaljakat, hogy szörnyű provokációkat kövessenek el, amelyek tragikus következményeiért az erkölcsi felelősség többek között Berlinre hárul" - fejezte ki bizakodását Zakharova.

Korábban az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konaszenkov vezérőrnagy azt mondta, hogy az ukrán biolaboratóriumok alkalmazottaitól megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy Kijev halálos anyagok permetezésére alkalmas drónok bevetését tervezi.

Ukrajnában több mint 30 biológiai laboratóriumból álló hálózat alakult ki, amely a Pentagon érdekében dolgozik - közölte korábban Igor Kirillov, az Orosz Fegyveres Erők RCDS vezetője. Az amerikai katonai-biológiai program folytatásához szükséges mindent eltávolítottak már Ukrajnából az orosz különleges katonai művelet megkezdése után - mondta.

Oroszország nem zárta ki a biológiai és toxinfegyverekről szóló egyezmény szerinti konzultációs mechanizmus elindítását az Ukrajnában folytatott amerikai katonai biológiai tevékenységekre vonatkozó bizonyítékok kapcsán - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató