2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Észak-Korea két újabb irányított rakétát lőtt ki a Japán-tengerre

Észak-Korea állítása szerint új típusú harctéri irányított rakétát próbált ki, amit megszemlélt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is – jelentette vasárnap az MTI összefoglalója szerint KCNA hivatalos hírügynökség. A teszt célja úgymond az ország nukleáris csapásmérő képességének növelése volt. Észak-Koreának ez a 13. rakétakísérlete volt az idén.

Az utóbbi hetekben dél-koreai és amerikai szakértők azt mondták: egyre több jel utal arra, hogy Észak-Korea hamarosan fel fogja újítani nukleáris kísérleteit. Phenjan szintén saját állítása szerint márciusban új típusú interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki az „amerikai imperializmus” elrettentésére. Ezt megelőzően 2017-ben hajtott végre kísérletet interkontinentális ballisztikus rakétával, és a márciusi teszt eredménye azt mutatta, hogy a rakéta magasabban és messzebbre repült a korábbiaknál.

A dél-koreai hadsereg azt közölte vasárnap, hogy két rakétaindítást észlelt szombaton az ország keleti partján. A rakéták 110 kilométerre jutottak el a Japán-tengeren, 25 kilométeres magasságot értek el, és sebességük kisebb volt a négyszeres hangsebességénél. Ezek arra utalnak, hogy rövid hatótávolságú rakéták voltak, mondták.

A KCNA szerint a kipróbált rakétáknak a nagy hatótávolságú tüzérségi egységek tűzerejének és a harctéri atomfegyverek működési hatékonyságának növelésében van jelentős szerepük.

Elemzők azt mondják: Észak-Koreának a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal az a célja, hogy megkerülje velük Dél-Korea rakétavédelmét, ha válaszcsapásra kényszerülne egy esetleges déli támadás esetén.

Rakétabemutató nélkül zajlott le Észak-Korea legfontosabb ünnepe – írtuk szombaton, a kísérletre egy nappal később került sor. Szombaton hatalmas tömeg ünnepelte az államalapító Kim Ir Szen születésének száztizedik évfordulóját a róla elnevezett téren Phenjanban.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató