2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Oroszország közölte, hány külföldi zsoldossal végeztek eddig Ukrajnában

Az orosz fegyveres erők 1035 külföldi zsoldost semmisítettek meg Ukrajnában, számuk csökken és jelenleg 4877 fő – közölte az Orosz Védelmi Minisztérium.

“A kijevi nacionalista rezsim a különleges katonai művelet kezdete óta összesen 6824 külföldi zsoldost szállított Ukrajnába, 63 országból. A legnépesebb csoport Lengyelországból érkezett – 1717 fő. Mintegy 1500 zsoldos érkezett az USA-ból, Kanadából és Romániából. Nagy-Britanniából és Grúziából, egyenként legfeljebb 300 fő. A zsoldosok túlnyomó többsége jelenleg Kijev, Harkov, Ogyessza, Mikolajiv és Mariupol városokban található ukrán csoportokon belül oszlik el” – közölte a minisztérium.

A Mariupol város felszabadítására irányuló offenzíva során április 16-án a Primorszki kerületben R. Erdogan török elnök kérésére különleges műveletet hajtottak végre az ukrán nácik által egy török mecsetben fogva tartott túszok kiszabadítására. Az orosz különleges erők akciójának eredményeként a mecsetet felszabadították, és 29 fegyverest, köztük külföldi zsoldosokat öltek meg. A túszokat, az egyik FÁK-ország állampolgárait szabadon engedték és biztonságba helyezték.

A minisztérium közölte, hogy rádiós lehallgatások szerint a kijevi nacionalista rezsim megtiltotta a megadásról szóló tárgyalásokat, és utasította az azovi nácikat, hogy azokat az ukrán katonák és külföldi zsoldosokat azonnal lőjék le, akik hajlandóak letenni a fegyvert. Közölték, hogy az ukrán erőkkel együtt mintegy 400 külföldi zsoldost is bekeríthettek az Azovstal üzemnél.

A legtöbb zsoldos Európából érkezett

Legtöbb zsoldos valamelyik európai ország, valamint Kanada állampolgára. Mariupolban lévő fegyveresek közötti rádióbeszélgetések hat idegen nyelven zajlottak. További ellenállás esetén mindannyian megsemmisülnek – közölte a minisztérium.

A különleges katonai művelet kezdete óta a kijevi nacionalista rezsim összesen 6824 külföldi zsoldost hozott Ukrajnába 63 országból.

Az ellenségeskedések eredményeként a zsoldosok száma folyamatosan csökken, és jelenleg 4877-en vannak.

Az orosz fegyveres erők 1035 külföldi zsoldost öltek meg harci műveletek során. További 912 zsoldos megtagadta az ellenségeskedésben való részvételt, és elmenekült az országból.

Hadd emlékeztessem Önöket, hogy a külföldi zsoldosok a nemzetközi humanitárius jog szerint nem minősülnek “harcosnak”. Azért jöttek Ukrajnába, hogy pénzt keressenek a szlávok megölésével. Ezért a legjobb, ami rájuk vár, az a büntetőjogi felelősségre vonás és hosszú börtönbüntetés.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató