2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Összecsapások törtek ki Jeruzsálemben

Összecsapások törtek ki vasárnap ismét a jeruzsálemi Templom-hegyen palesztinok és az izraeli biztonsági erők között, miután több száz palesztin gyűlt ott össze, és kövekkel és vasrudakkal eltorlaszolta a szent helyek bejáratát. Előtte palesztinok kövekkel dobáltak meg autóbuszokat, amelyeken zsidók utaztak Jeruzsálem óvárosába, hogy a Templom-hegyre látogassanak.

Az összecsapásokban többtucatnyi palesztin megsebesült. Előtte a buszokban öt utas sérült meg. A rendőrök őrizetbe vettek két feltételezett kődobáló palesztint. Pénteken még súlyosabb összecsapások voltak a Templom-hegyen, az izraeli rendfenntartók több mint háromszáz palesztint őrizetbe vettek. Erre számítva aznapra fokozott készültségbe helyezték az izraeli biztonsági erőket, mert egybeesett a muszlim böjti hónapnak, a ramadánnak a második péntekje, a keresztény nagypénteki menet az óvárosban, valamint a nyolcnapos zsidó pészah. A palesztinok haragját az váltotta ki akkor, hogy egy maroknyi zsidónak szándékában állt felmenni a Templom-hegyre, ahol a 1970-ben lerombolt zsidó szentély helyén a muszlimok harmadik legfontosabb szent helyének számító Al-Aksza mecset áll, és ott hagyományos pészahi áldozatot akartak bemutatni.

Az izraeli–palesztin megállapodások szerint a Templom-hegyet, arab nevén az al-Haram as-Sarífot a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A zsidóknak szabad látogatniuk, de tilos imádkozniuk és vallási szertartásokat végezniük ott.

A Templom-hegytől nem messze van a Szent Sír-bazilika, amelyben pedig délelőtt a húsvét vasárnapi misén vettek részt katolikusok.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató