2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egy tanulmány szerint a nagy újságok eltusolják az emberöléssel gyanúsítottak faji hovatartozását

Kivéve abban az esetben, ha a gyanúsított fehér bőrű.

A Washington Free Beacon egy átfogó tanulmányban megerősítette, hogy a nagy amerikai újságok szándékosan elfedik az emberöléssel gyanúsítottak faji hovatartozását, kivéve, ha azok fehér bőrűek,

mert abban az esetben a faji hovatartozásukról kiemelten beszámolnak.

 A vizsgálat eredménye szerint a hagyományos médiumok igyekeznek elhallgatni a gyanúsított faji hovatartozását, ha az illető fekete,

és ez a tendencia a 2020-as Black Lives Matter-lázadások óta tovább romlott. 

A The Free Beacon hat nagy lap közel 1100 gyilkosságokról szóló cikkének adatait gyűjtötte össze, amelyek mindegyike 2019 és 2021 között íródott. Ezek közé a lapok közé tartozott a Chicago Tribune, a Los Angeles Times, a New York Times, a Philadelphia Inquirer, a San Francisco Chronicle és a minneapolisi Star-Tribune. A lap minden egyes cikkhez összegyűjtötte az elkövető és az áldozat nevét és faji hovatartozását, és feljegyezték, hogy a cikkben hol szerepel az elkövető faji hovatartozása, ha egyáltalán szerepel.
 

Az adatok arra a riasztó tendenciára utalnak, hogy a nagyobb lapok rendszeresen kihagynak információkat a híradásokból, és így az olvasóknak torz képet adnak arról, hogy kik követnek el bűncselekményeket és kik nem.

 
Ezek a szerkesztőségi döntések hozzátartoznak a George Floyd meggyilkolását követően a lapoknál végigsöprő „faji számvetéshez”, amelynek során az újságírók drámaian átalakították a bűnügyi tudósításokat, hogy hangsúlyozzák: a büntető igazságszolgáltatási rendszer gyökerében rasszista.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a fehér elkövető faját 4 cikkből 1 cikkben említik, míg a fekete elkövető faját csak 17 cikkből 1-ben.

A George Floyd-i zavargások után az újságok hétszer nagyobb valószínűséggel említették meg a fehér elkövető faját, mint a fekete elkövetőét.

 „Egy hasonló tanulmány, amely a 2013 és 2015 közötti médiatudósításokat elemezte, kimutatta, hogy az országos média csak 9 százalékát közölte azokat a történeteknek, amikor egy fekete rendőr lőtt le egy fekete gyanúsítottat, de 38 százalékát közölte azoknak, amikor egy fehér rendőr lőtt le egy fekete gyanúsítottat.” – írja Chris Menahan.

Az elfogultságuk most sokkal rosszabb.”

(888.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató