2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Eldőlt: nem indulhatnak az orosz és fehérorosz teniszezők Wimbledonban

A szervezők nem szeretnék, hogy "a sportolók az orosz rezsimet népszerűsítsék a tornán".

A füves pályás Grand Slam-torna szervezői szerdai közleményükben jelentették be, hogy Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt úgy döntöttek, nem indulhatnak az orosz és fehérorosz játékosok az idei bajnokságon. Bár az erről szóló döntést későbbre ígértek, szerdán a sajtó már korábban megírta, várhatóan ez lesz a döntés.

„Az ilyen indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, ha az orosz rezsim bármilyen előnyt kovácsolna orosz vagy fehérorosz játékosok részvételéből a bajnokságon” – olvasható az All England Club és a szervezőbizottság közös kommünikéjében, amely hozzáteszi, ha a háború tekintetében júniusig komoly változás lenne, akkor mérlegelni fogják a helyzetet.

A szervezők indoklása szerint "alaposan megvizsgálták" a lehetséges intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Királyság kormányának útmutatásai alapján meg lehetne tenni. Tekintettel azonban a viadal kiemeltségére és annak fontosságára, hogy a sportot ne használhassák az "orosz rezsim" népszerűsítésére, úgy érezték, nem volt más lehetőség.

A viadalról így olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint a világranglistán második Danyiil Medvegyev vagy nyolcadik Andrej Rubljov, illetve a nőknél Anasztaszija Pavljucsenkova (15.).

Elszabadult a ruszofóbia

A háború kitörése után a sportág nemzetközi szervezetei eltiltották az orosz és fehérorosz válogatottakat a nemzetközi versenysorozatoktól, a játékosok azonban egyénileg részt vehetnek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatják

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató