2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Georg Spöttle: Egy színész hálójában

A táncos komikusból lett kormányfő hála helyett mindenkibe belerúg.

„Zelenszkij ukrán elnök egy hatalmas pókként ül hálójában arra várva, hogy abba minél több fegyver és pénz beleragadjon. Javelin páncéltörő, darabja 187 000 dollár, Stinger légelhárító rakéta, darabja 119 000 dollár, Panzerfaust 3, darabja 7000 euró. A háború kitörése óta Ukrajna 2,5 milliárd dollár értékben kapott fegyvert csak az Egyesült Államoktól. Persze Olaf Scholz német kancellár kincstárnoka is napi szinten mélyen a zsebébe nyúl és már Leopard 1-es harckocsikat is belengetett az ukrán színésznek.

Zelenszkij most éppen 50 milliárd(!!!) dollárt kért a G7-es országoktól, mert így állítása szerint akár hat hónapig is tartani tudja országát az orosz medvével szemben. Egy kicsit kalapozik az IMF-nél, meg Trudeau kanadai elnöknél is. Utóbbinál sikerrel, mivel 500 millió kanadai dollár gyorssegélyt kapott. Joe Bident pedig arra akarja rávenni, hogy tegye fel Oroszországot a terrorizmust támogató országok listájára.

A táncos komikusból lett kormányfő hála helyett mindenkibe belerúg. A német kormányt folyamatosan azzal zsarolja, hogy felemlegeti a náci múltjukat és a holokausztot. Igazán elegáns húzás a támogatásért cserébe... Persze ezt még meg is lehet toppolni azzal, hogy a német köztársasági elnököt, Frank-Walter Steinmeiert nemkívánatos személynek minősítette a kijevi adminisztráció. Zelenszij szerint Steinmeier a múltban túl jó kapcsolatokat ápolt Vlagyimir Putyinnal.

Ezen a húzáson még a liberális Zöldpárt is kiakadt. Jürgen Trittin képviselőjük szerint nagyon rossz húzás volt Kijevtől megtiltani az éppen újraválasztott államfőnek, hogy látogatást tegyen Zelenszkijnél, hiszen ez most pont az orosz elnök malmára hajtja a vizet és megtörheti az Ukrajna mellett kiálló nyugati koalíciót. Steinmeier a balti államok és Lengyelország államfőivel tervezett látogatást az ukrán fővárosban, hogy további támogatásról és az újjáépítésben nyújtandó segítségről tárgyaljon. Az összes német párt összezárt az ügyben és kritikát fogalmaztak meg Kijevvel szemben.

Zelenszkíj most Scholz kancellárt próbálja Kijevbe rángatni, de per pillanat nem olyan Berlin politikai klímája, hogy ez megtörténjen. A német liberálisok (FDP) politikusa, Wolgang Kubicki, aki egyben Steinmeier alelnöke is, azt nyilatkozta, hogy a kormányfő biztos nem utazik Kijevbe egy ilyen sértő aktus után.

Mindig van lejjebb, húsvétkor a német kormányt egyenesen putyini hálózatnak nevezte Andrij Melnyik, Berlinbe akkreditált ukrán nagykövet.

Igazából nem is vártunk mást a színésztől és nagyköveteitől. Láthattuk, hogy miként zsarolta hazánkat és Orbán Viktort. Követelte, hogy ne vegyünk orosz gázt és kőolajat, még akkor se, ha ez tönkretenné hazánk gazdaságát és milliók vesztenék el munkájukat. Fegyvereket és lőszereket akart és még a választásokat is megpróbálta manipulálni. A háttérben, sunyi mód Márki-Zay Péterrel akart egy dealt kötni és napi szinten kritizálta Orbán Viktort.

Persze a háború előtt a nyelvi törvénnyel vegzálta a kisebbségeket és nem vetett gátat az ukrán nacionalisták aljasságainak sem a magyar, sem az orosz népcsoporttal szemben. Emlékezzünk Iryna Farion ukrán politikus szavaira:»Szükségünk van ennyi debilre Ukrajnában? Vegyék az útleveleiket, melyeket Magyarország adott nekik, és menjenek Magyarországra. Miért kellene nekem etetni őket, miért kellene nekem pénzt adni a magyar, román, orosz és lengyel iskolák számára?«

Az sem érdekli Kijevet, hogy mi látjuk el ukránok százezreit, akik hozzánk menekültek. A színésznek semmi sem szent, láthatóan minél több országot bele akar rángatni a saját konfliktusába és még egy harmadik világháborút is megreszkírozna. Sajna partnert is talál hozzá, most éppen Tordai Bence üti a háborús tamtamot Zelenszij kottájából.

Egy háború kitörésének két oldala van, talán érdemes lenne megvizsgálni Zelenszkij szerepét is a kialakult konfliktusban, még mielőtt megkapná a Nobel békedíjat.”

 

(888.hu)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató