2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkij őrjöng, mert nem hagyják el Oroszországot a világ legnagyobb agrárvállalatai

Nem vonulnak ki az orosz piacról sem az amerikai, sem az európai nemzetközi agrárvállalatok. Az agráróriások emiatt fokozott politikai és társadalmi nyomás alá kerültek. Míg Ukrajna az orosz piac feladására szólította fel az agrárcégeket, addig az ENSZ arra figyelmeztetett, mindenáron fenn kell tartani az agrárkereskedelmet.

 A legtöbb nyugati multinacionális vállalattal szemben nem hagyják el Oroszországot a világ legnagyobb agrárvállalatai. Az orosz–ukrán háború miatt elrendelt szankciók egyelőre nem érintik a mezőgazdaságot, így az elsősorban amerikai és német agráróriások fent tudják tartani oroszországi tevékenységüket.
 
Az egyéb területeket érintő nyugati büntetőintézkedések ugyanakkor megnehezítik a vállalatok jelenlétét az orosz piacokon. Ezek közé tartozik egyebek mellett Oroszország leválasztása a globális pénzügyi rendszerekről vagy a szállítást érintő korlátozások.
 
A Politico emlékeztetett, hogy az agrármultikat az elmúlt hetekben az Európai Unió több vezető politikusa és az ukrán kormány is keményen bírálta. Ukrajna azt akarja, hogy a nyugati agrárvállalatok azonnal hagyják el Oroszországot, mivel a termeléshez szükséges eszközök és vetőmagok hiánya térdre kényszerítené Vlagyimir Putyint és az orosz vezetést.
 
Kijev azzal vádolja az agrárvállalatokat, hogy a profit érdekében az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök és a vérengzés felett is szemet hunynak.
 
A világ legnagyobb agrárcégei közül a Syngenta a bírálatokra reagálva kiemelte, hogy amennyiben beszüntetnék a tevékenységüket Oroszországban, az világméretű éhínséget okozna, így maradásuk egyben humanitárius kötelesség is.
 
A mezőgazdaság szinte minden területét lefedő amerikai óriáscég emellett visszautasította azokat az ukrán vádakat, hogy a háborús helyzet miatt nem teljesítenék a szerződéses szállításokat.
 
A szintén amerikai Corteva vetőmagóriás egyelőre annyit közölt, ebben a szezonban teljesítik vállalásaikat az orosz piacokon, a háború elhúzódása esetén pedig megfontolják, hogy jövőre kivonuljanak Oroszországból és Belaruszból. A világ egyik legnagyobb vegyipari szereplője, a német BASF szintén marad Oroszországban, de nem kötnek újabb üzleteket. Egyelőre a német Bayer és az egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó, a Claas sem vonul ki Oroszországból.
 
Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőre, a második legnagyobb napraforgó-termesztője, globális szerepe minden agrárágazatban meghatározó. Az orosz termés kiesése élelmiszerválságot idézne elő Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában, tovagyűrűző hatásai mindenhol érződnének.
 
Az ENSZ ezért arra figyelmeztet, mindenáron el kell kerülni Moszkvával szemben az élelmiszerexportot érintő korlátozásokat, és fenn kell tartani az ellátási láncokat.
 
Forrás: V4NA, oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató