2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A hidegháborús mentalitás ellehetetleníti a globális békét a kínai elnök szerint

Kínára az utóbbi időben növekvő nyomás nehezedett amiatt, hogy az ukrajnai háború kapcsán nem ítélte el Oroszországot, és bírálta a nyugati országok Oroszországgal szembeni szankcióit. Az Európai Unió vezetői április elején egyeztettek a kínai elnökkel, felszólítva Pekinget, hogy ne segítsen Moszkvának a nyugati szankciók megkerülésében. Washington pedig Kínával szemben is szankciókat helyezett kilátásba, ha segítséget nyújt Oroszországnak.

Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön a dél-kínai Hajnan szigetén rendezett ázsiai gazdasági konferencia (Boao Forum for Asia, BFA) megnyitóján videokapcsolaton keresztül elmondott beszédében a világ országainak közös sorsáról és jövőjéről beszélt, és az országok közötti kapcsolatok leépítése ellen emelt szót. Hszi úgy fogalmazott: minden ország egy hajóban evez, és közösen kell szembenézniük a viharokkal a jövő érdekében.

Elfogadhatatlan bármilyen kísérlet arra, hogy bárki is a tengerbe taszíttasson

– tette hozzá, arra figyelmeztetve, hogy a nemzetközi közösség súlyos nehézségekkel találná szembe magát, ha bármelyik tagját megpróbálná kivetni sorai közül. Az orosz–ukrán konfliktus kapcsán a kínai elnök úgy vélekedett:

a tények ismét bebizonyították, hogy a hidegháborús mentalitás, a hegemón ideológia és a hatalmi politika ellehetetleníti a globális békét.



KETTŐS MÉRCE, EGYOLDALÚ SZANKCIÓK

Hszi ezúttal is az országok közötti konfliktusok tárgyalásos rendezését szorgalmazta. Szót emelt mindazonáltal a kettős mérce, az egyoldalú szankciók és a messzire nyúló joghatóság ellen. Működésképtelennek nevezte az unilateralizmust, valamint a szélsőséges nyomásgyakorlás, illetve az ellátás megszakításának és az országok közötti kapcsolatok leépítésének gyakorlatát. Gazdasági kérdésekről szólva a kínai elnök szorosabb makrogazdasági együttműködést sürgetett a világ jelentősebb gazdaságai között a globális ellátási lánc stabilizálása érdekében. Hszi szerint Kína erőteljes lendületet képes biztosítani a járvány utáni talpra állás számára. A kínai gazdaság ellenállóképességét méltatva mindazonáltal nem említette az ország egyes részeit, köztük a fontos gazdasági és pénzügyi központként számon tartott Sanghajt sújtó járványhullám megfékezésére alkalmazott intézkedések gazdaságbénító hatásait. Bár a kínai gazdaság az első negyedévben gyorsuló ütemben növekedett, elemzők szerint az elhúzódó karanténintézkedések visszafoghatják a növekedést. Hszi az ázsiai országokkal ápolt kapcsolatok fejlesztését tűzte ki célként beszédében, nyitottabb és nagyobb ázsiai piac kialakítása érdekében.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató