2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az amerikai hadsereg titkos kézikönyveit találták a Mariupol melletti Azov-bázison

Orosz katonák amerikai katonai kézikönyveket találtak a Mariupol melletti Azov-bázison - jelentette a helyszínről a RIA Novosztyi tudósítója.



A bemutatott nyomtatványok állítólag az amerikai hadsereg ukrán és angol nyelvű kézikönyvei, amelyeket különösen a gerillaharc és a felderítés terén történő kiképzésre szántak.

Az orosz hadsereg azt mondta, hogy az ilyen dokumentumokat meg kell semmisíteni - ha nem tudják magukkal vinni őket, amikor elhagyják állásaikat - de az Azov harcosai ezt nem tették meg időben.

Az újságíró elmondta, hogy a Mariupol melletti Azov bázison állomásozott egy SS Medvék nevű szabotőralakulat.

A Donyecki Népköztársaság (DNR) 2014-es kikiáltásakor Mariupol mintegy 450 000 lakosával a régió második legnagyobb városa volt Donyeck után. Az év júniusában azonban az ukrán biztonsági erők visszaszerezték az ellenőrzést a helyszín felett, és a keleti peremvidék Ukrajna egyik legforróbb konfliktusgócává vált.



A DNR Vosztok zászlóaljának parancsnokhelyettese, Alekszandr Szemenov elmondta, hogy 2022. március 7. óta  a várost körülzárták, és a fegyvereseket kiűzték a területekről. Az ukrán fegyveres erők katonái, a náci Azov zászlóalj fegyveresei, akik ellen Oroszországban büntetőeljárás indult, valamint külföldi zsoldosok rekedtek az Azovstal üzem területén.

Egy nappal korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy töröljék a rohamot. Az elmúlt két napban kétórás csendrendeletet hirdettek, minden ellenségeskedést leállítottak, és humanitárius folyosókat nyitottak az Azovstal területén tartózkodó civilek számára, de a mariupoli gyárat eddig senki sem hagyta el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató