2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Slavoj Zizek: Orbán Viktor gonosz, de legalább világosan fogalmaz

Az áprilisi győzelmen pedig nem lepődött meg a filozófus.

Slavoj Zizek baloldali filozófus interjút adott az RTL-nek. Az interjúban elmondta, hogy egyáltalán nem lepődött meg Orbán Viktor győzelmén, mivel a háborús helyzetben – amikor más problémák háttérbe szorulnak – „könnyű vonzódni Orbán üzenetéhez, amely szerint csak béke kell, de azért jöjjön az orosz gáz, és az oroszokat csupán formálisan ítéljük el a háború miatt”.

Az interjúban később úgy fogalmazott, hogy Európa válaszút előtt áll. Az egyik út az, hogy követik a „gonoszság tengelyét”, amelyet szerinte Orbán Viktor Magyarországa mellett például Lengyelország és Szlovénia képvisel még. Hozzátette azt is, hogy mindemellett a magyar miniszterelnök nagy előnye, hogy érthetően beszél. 

Orbánban majdnem tisztelem, hogy legalább világosan fogalmaz,

amikor arról beszél, hogy a Nyugatot elfoglalták a marxisták, és hogy a liberálisok igazából csak kommunisták egyetemi diplomával. Egy pontig egyetértek vele, bár én a másik irányból közelítem meg az ügyet. Mindent szeretek Európában, amit Orbán totalitáriusnak próbál beállítani: a feminizmust, a szocialista irányzatokat, az EU-n belüli kötelező együttműködést” – fogalmazott Zizek.

A filozófus elmondta, hogy még a magyar ellenzék köreiből is értesült arról, hogy az összefogás közel sem olyan egységes, mint ahogy azt láttatni akarták. Az „öreg szocialisták” attól féltek, hogy „az a konzervatív üzletember” – így hivatkozott Márki-Zay Péterre, a nevét ugyanis nem jegyezte meg – túl erős lesz hozzájuk képest.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató