2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Újabb összecsapások Jeruzsálemben (Videók)

Teljes rohamfelszerelésben rohamozta meg az izraeli a rendőrség az izraeli–palesztin konfliktus szempontjából különösen érzékeny pontnak számító jeruzsálemi Al-Aksza mecsetet pénteken, miután palesztin fiatalok kövekkel kezdték dobálni a szent hely kapujában állomásozó egyenruhásokat.

A helyzet egyre feszültebb, sokan attól tartanak, hogy a tavalyi 11 napos háború is kiújulhat Izrael és a Hamasz között, és bár az izraeli vezetés a ramadán idejére ideiglenesen lezárta a zsidók elől a mecset térségét, a palesztinok a fejleményeket provokációnak tekintették. A múlt héten a helyszínen többször is összecsaptak a hatóságok.

Az izraeli rendőrség szerint a palesztinok között voltak, akik Hamász-zászlót viseltek, és még hajnal előtt nekiálltak köveket felhalmozni, kisebb erődítményeket felállítani. A rendőrség a rohammal megvárta a reggeli ima végét, majd gumilövedéket és kábítógránátokat használva hatoltak be az épületbe.

Néhány idősebb palesztin felszólította a fiatalokat, hogy fejezzék be a kődobálást, de hiába. A több tucat álarcos férfi kövekkel és tűzijátékokkal támadta a rendőröket. Az összecsapás néhány óráig tartott, a palesztin Vörös Félhold szerint 31 ember megsebesült, köztük 14-et kórházba szállítottak. Egy izraeli rendőrnő is orvosi ellátásra szorult, miután egy kődarab arcon találta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató