2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Szemetet akartak vinni a román nagykövetség elé a jobbikosok, de nem fogadták őket

A Jobbik képviselői a párttól szokatlan módon valami valóban fontosra szerették volna felhívni a figyelmet, nevezetesen a Szamos és a Tisza szennyezettségére. Úgy gondolták, hogy mivel a folyókba kerülő szemét nagy részét a víz a román árterekről sodorta át hazánkba, ezért a román nagykövetség épülete elé vittek két zsák szemetet. A képviselők petíciót is szerettek volna átadni, azonban a román követségről senki nem fogadta őket.



A Pet Kupa csapata folyamatosan próbálja tisztítani a hazai folyók medrét és árterét. Rengeteg munkájuk van: mire eltakarítják a szemetet, jön a következő adag belőle, így szinte sosincs megállás.

Ez egy folyamatos munka, olyan, mint egy tavaszi nagytakarítás. Itt is az jellemző, hogy folyamatosan jön, mi pedig folyamatosan tisztítjuk. Emellett teszünk érte, hogy ez a folyamat megoldódjon, így már nemzetközi projekteket is viszünk az elmúlt pár évben

– mondta az ATV Híradójának Berberovics Krisztián, a Pet Kupa Projekt koordinátora.

A szemétfolyam megállítása érdekében a Jobbik képviselői már többször feljelentést tettek; most egy peticiót próbáltak átadni Budapeseten a román követség képviselőinek. A petíció mellé két zsák szemetet is hoztak a Szamosból. A román kormányt arra kérik, tartsa be a Helsinki Egyezményt, amelyet 1992-ben írtak alá.

Szüntesse meg a vízgyűjtő területein az illegális szemétlerakókat, folyamatosan ellenőrizze a folyók mellé települő ipari- és agrár létesítmények károsanyag-kibocsátását, és olyan minőségben biztosítsa az országából a hazánkba folyó vizeket, amilyent ő is szeretne kapni, amennyiben fordított lenne a helyzet

– fejtette ki Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője. A jobbikosok becsengettek a követségre, azonban senki nem nyitott ajtót, így petíciójukat sem tudták átadni az illetékeseknek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató