2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Blinken és Austin teljes titokban járt Ukrajnában

Vasárnap éjszaka, teljesen titokban találkozott Antony Blinken külügy és Lloyd Austin védelmi miniszter Volodimir Zelenszkijjel. A háború kezdete óta ez a legmagasabb rangú amerikai delegáció, ami látogatást tett a háború sújtotta Ukrajnában. A találkozóról egyelőre két fontos információt hoztak nyilvánosságra:

 

  • Az Egyesült Államok 300 millió dollárral járul hozzá Ukrajna védelméhez és 165 millió dollár értékben lőszereket vásárolhat az ország,

 

  • Joe Biden pedig hamarosan bejelenti új kijevi nagykövetüket és a diplomatáik, akik a háború elején elhagyták az országot, a jövő héten visszatérnek.

 

A két miniszter Lengyelország felől lépett be Ukrajnába. A delegációjukkal érkezett újságírók egészen addig nem számolhattak be róla, amíg a két férfi el nem hagyta Ukrajnát a Zelenszkijjel való tárgyalás után. Minderre biztonsági szempontokból volt szükség, mondja a Pentagon.

Hogy az ukrán elnök elégedett-e a találkozóval, egyelőre nem tudni. Korábban azt mondta:

„Ma nem jöhetnek hozzánk üres kézzel, és nem csak ajándékokat meg süteményt várunk, hanem konkrét dolgokat és konkrét fegyvereket.”


Zelenszkij utoljára Kamala Harris alelnökkel találkozott az amerikai adminisztrációból. Vele február 19-én, öt nappal az invázió előtt, Münchenben tárgyaltak. Azóta sok katonai felszerelés érkezett Ukrajnába nyugatról, ám az elnök mindig hangsúlyozza, hogy országának több nehézfegyverre van szüksége, beleértve a nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket és harci repülőgépeket.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató