2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Bulgária szerint az orosz gázszállítások április 27-től leállnak

"A Gazprom április 27-től leállítja a gázszállításokat Bulgáriába - olvasható az ország energiaügyi minisztériumának honlapján, amit a RIA Novosztyi szemlézett.

"Ma, április 26-án a Bulgargaz értesítést kapott arról, hogy a Gazprom Export földgázszállításait 2022. április 27-től felfüggesztik" - közölte a minisztérium.

Márciusban az ország hatóságai közölték, hogy

nem kívánnak rubelben fizetni az üzemanyagért.

Korábban a lengyel PGNiG is kapott egy hasonló értesítést az orosz vállalattól. A Gazprom közölte, hogy a szállítások leállnak, ha április 27-ig nem fizetnek.

Vlagyimir Putyin az Oroszország elleni nagyszabású szankciók bevezetését és számos vagyon befagyasztását követően április 1-jétől új rendszert vezetett be az orosz gázért való fizetésre a barátságtalan országokból származó fogyasztók számára. Így a vevőknek mostantól a szerződésben meghatározott pénznemben kell fizetniük a Gazprombanknál vezetett számlára, amely aztán a tőzsdén átváltja rubelre. A szállítóval való végső elszámolás orosz valutában történik.

Maxim Oreshkin elnöki tanácsadó szerint ez a rendszer lehetővé teszi a Kreml számára, hogy a külföldi gazdasági tranzakciókat a lehető legnagyobb mértékben a saját joghatósága alá helyezze, hogy megvédje magát más országok törvénytelen döntéseivel szemben. Hangsúlyozta, hogy gazdasági háború folyik Oroszország ellen, és emiatt nagyon sok a kockázat. Az európaiak a maguk részéről a gázt akarják megkapni, és nem fizetni érte, de a végtörlesztés rubelbe történő átutalása nem teszi lehetővé számukra a pénzeszközök befagyasztását - zárta a tisztviselő.

Oroszország február 24-én katonai műveletet indított Ukrajnában. Válaszul a nyugati országok nagyszabású szankciókat hirdettek Moszkva ellen, elsősorban a bankszektor és a csúcstechnológiai termékek szállítása terén. Egyes márkák bejelentették, hogy beszüntetik működésüket az országban.

A Kreml ezeket az intézkedéseket olyan gazdasági háborúnak nevezte, amilyenre még nem volt példa. A hatóságok hangsúlyozták, hogy készen állnak egy ilyen fejleményre, és biztosították, hogy továbbra is teljesíteni fogják szociális kötelezettségeiket. Az orosz jegybank intézkedéseket hoz a devizapiaci helyzet stabilizálása érdekében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató