2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

London: Ukrajna használhat nyugati fegyvereket oroszországi célpontok ellen

Ukrajna használhat nyugati fegyvereket oroszországi célpontok elleni támadásokra – mondta kedden James Heappey, a fegyveres erőkért felelős brit védelmi államtitkár.

Hozzátette, hogy az orosz fél figyelmeztetései ellenére rendkívül csekély az ukrajnai háború nukleáris konfrontációvá fajulásának kockázata.
 
Heappey a BBC brit közszolgálati rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az utánpótlási útvonalak elleni támadások “a háborúk velejárói, így teljes mértékben igazolhatók”.

A LONDONI VÉDELMI MINISZTÉRIUM ÁLLAMTITKÁRA SZERINT A CÉLPONTOK KIVÁLASZTÁSÁRÓL AZ UKRÁNOK DÖNTENEK, NEM AZOK, AKIK A HADFELSZERELÉST GYÁRTJÁK VAGY EXPORTÁLJÁK.

Hozzátette: háborúban a logisztikai és utánpótlási hálózatok rombolása végett “mélyen” az ellenséges ország területén belül is minden további nélkül kiválaszthatók katonai célpontok.

Heappey szerint ugyanezen logika alapján, a maga szempontjából harcászati értelemben Oroszország is “teljesen indokoltan” támad nyugat-ukrajnai célpontokat az ukrán utánpótlási vonalak szétzilálása végett.

A brit védelmi minisztériumi államtitkár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez mindaddig érvényes, amíg Oroszország elkerüli a civilek elleni támadásokat, és “sajnos (az oroszok) erre eddig nem sok figyelmet fordítottak”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a héten több nyilatkozatában is megfogalmazta azt a vádat, hogy a Nyugat az ukrajnai fegyverszállításokkal “olajat önt a tűzre”.

LAVROV KIJELENTETTE AZT IS, HOGY A NATO UKRAJNÁN MINT “KÖZVETÍTŐ ORSZÁGON” KERESZTÜL GYAKORLATILAG OROSZORSZÁGGAL ÁLL HÁBORÚBAN, ÉS EZ FELIDÉZI A NUKLEÁRIS KONFRONTÁCIÓ VESZÉLYÉT.

James Heappey azonban a keddi BBC-interjúban hangsúlyozta, hogy a Nyugat nagyon gondosan jár el az Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányok ügyében, és e fegyverszállítások nem a NATO nevében történnek.

A brit védelmi államtitkár kiemelte: Moszkva már az ukrajnai háború előtt is azt hangoztatta, hogy a NATO-val áll konfliktusban, “márpedig ez képtelenség, és ezt Lavrov is tudja”.

Heappey kijelentette azt is, hogy a nukleáris konfrontáció kockázata elenyészően csekély, mivel senki nem akarja, hogy az ukrajnai konfliktus odáig fajuljon.

Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója Nagy-Britannia. London eddig több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert és páncéltörő rakétát, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, hajók ellen bevethető rakétarendszereket és drónokat adott át az ukrán fegyveres erőknek.

A brit kormány ugyanakkor folyamatosan hangsúlyozza, hogy az Ukrajnának szállított brit fegyverzet védelmi jellegű.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató