2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Turistavadászat indul Európában, hiányoznak az orosz és az ukrán vendégek

A törökök reagáltak a leggyorsabban, nagyszabású marketingkampányokkal vették célba a nyugat-európai turistákat, ám eközben jelezve, hogy továbbra is számítanak az oroszokra – írja a Világgazdaság.

Az ukrajnai háború kitörése után rövid időre befékezett, majd újra az év elején tapasztalt magas fordulatszámra pörgött fel a nyári utazások iránti kereslet, kétszer annyi tengerparti charterjáratot tudnak megtölteni az irodák, mint tavaly – írja a Világgazdaság. Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke azt mondta a lapnak, hogy a háború átírta az európai turisztikai piacot, de nem bénította meg. A hatását a korábban sok ukrán és orosz vendéget fogadó területeken, mindenekelőtt Törökországban, Cipruson és Egyiptomban lehet majd igazán látni, hacsak az ottani szállásadók nem tudják pótolni különböző akciókkal a kieső vendégkör egy részét.

A törökök reagáltak a leggyorsabban, nagyszabású marketingkampányokkal vették célba a nyugat-európai turistákat, ám eközben jelezve, hogy továbbra is számítanak az oroszokra. Az utóbbiak talán, de az ukránok aligha nyaralnak az idén a földközi-tengeri parti részeken. Egyelőre ismeretlen mértékű vákuumhatásként formálhatják és szívhatják el a keresletet ezek a turistaszerző akciók, miközben az is nyilvánvaló, hogy a magyarok körében is egyre népszerűbb Szentpétervár és Moszkva, valamint a kárpátaljai kulturális körutazások jó időre eltűnnek a kínálatból a háború miatt.

Az utaztatók tapasztalatai szerint a klasszikus tengerparti toplistákon nincs helycsere, az idén is a horvát, a görög és a török turistaparadicsomokba készül a legtöbb magyar nyaralni, a három dobogóst pedig továbbra is Egyiptom, Olaszország, Spanyolország és Tunézia követi évszaktól függően váltakozó sorrendben az élbolyban. A várakozások szerint nyárra aligha lesz olyan európai ország, ahová nem lehet korlátozások nélkül beutazni, sőt, már Balin és egyre több ázsiai országban is folyamatosan enyhítenek a turistafogadás feltételein, és a mintegy másfél évre bezárt Egyesült Államok is kinyitott már az ősszel, jelenleg 24 órás negatív PCR-teszttel fogadja a külföldieket.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató