2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Németország pár napon belül kiváltaná az orosz olajat

Robert Habeck szerint „egy embargó menedzselhetővé vált Németország számára”.

„Jelenleg 12% a németországi olajimportban az orosz termékek súlya és ezt remélhetőleg néhány napon belül nullára csökkentjük, így akkortól teljesen ki tudjuk váltani az orosz olajat” – jelentette be  Robert Habeck német gazdasági miniszter a Reuters tudósítása szerint.

Habeck elmondta: „ma azt tudom mondani, hogy 

egy embargó menedzselhetővé vált Németország számára”.

Ez sokkal gyorsabb  leválási tempót jelent, mint amit eddig a németek hivatalosan jeleztek, hiszen eddig csak arról lehetett tudni, hogy az orosz importsúly a korábbi 35% körülről mostanra kb. 25%-ra csökkent pár hét leforgása alatt és majd év végéig fogják ezt nullára szorítani. 

Habeck viszont most már csak 12%-os súlyról beszélt és elárulta, hogy jelenleg már csak egyetlen németországi olajfinomító veszi az orosz olajat, a Berlin mellett Schwedtben található PCK finomító, amelynek többségi tulajdonosa és üzemeltetője az orosz Rosznyeft.

A miniszter hozzátette: a PCK üzleti modellje arra épül, hogy orosz olajat vásároljon, és ez volt az egész német ellenkezés gyökere az orosz olajembargóval szemben, de most „szükségünk van egy alternatívára Schwedt számára, és a következő napokban dolgozunk rajta”.

Habeck  szerint amint megtalálják ezt a szállítási-ellátási alternatívát más irányból,

nyitottá válnak az orosz olajembargós döntés támogatására.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató