2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Szakadás szélén az EU: 4 európai ügyfél már rubelben fizetett a földgázért

Négy európai ügyfél már rubelben fizetett a földgázért.

A Vlagyimir Putyin által követelt feltételeknek megfelelően már tíz európai vállalat nyitott számlát a Gazprombanknál.

Négy európai partner már rubelben fizetett a földgázért – írja a Bloomberg az orosz állami gázvállalathoz, a Gazpromhoz közeli források alapján. A lap ugyanakkor hozzáteszi, hogy ha a többi vásárló el is utasítaná a Kreml feltételeit, a szerda reggeli bulgáriai és lengyelországi gázcsapelzáráshoz hasonló lépésre egyelőre nem kell számítani az oroszok részéről, legalábbis május második feléig, amikor az újabb fizetési határidő esedékessé válik.

A lap forrása beszélt arról is, hogy eddig 10 európai vállalat nyitott számlát az orosz követeléseknek megfelelően a Gazprombanknál, itt történne meg ugyanis az adásvétel. Eredetileg Vlagyimir Putyin azt követelte, hogy a barátságtalannak minősített országok rubelben fizessenek a földgázért és az olajért, később azonban úgy változtatta meg a feltételeket, hogy a vásárlóknak a Gazprombanknál kell számlát nyitniuk, majd arra befizetni a megvásárolt olaj, vagy gáz ellenértékét dollárban, illetve euróban, és majd a bank váltja át ezt az összeget rubelre és utalja tovább az orosz államnak.

Karl Nehammer osztrák kancellár a Reuters tudósítása szerint a bolgárokkal és a lengyelekkel szembeni orosz lépést azzal indokolta, hogy ők nem voltak hajlandók ezt a Gazprombankon keresztüli rendszert használni, amin keresztül Ausztria és Németország is fizet a gázért.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató