2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szijjártó Péter: Nincs veszélyben az orosz gázszállítás Magyarországra

A Külgazdasági és Külügyminiszter a bolgár és a szerb energiaügyi miniszterrel is egyeztetett, valamint ellenőrizte, hogy megfelelően érkeznek-e a szállítmányok. Szijjártó New York-ban az ENSZ mellett magyarországi befektetőkkel is tárgyal, a kínai Semcorp az eredeti háromszorosára emelheti a beruházásai értékét.

Az ENSZ plenáris ülésén vesz részt New York-ban Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminiszter szerdán az Egyesült Államokból jelentkezett be a Facebookon, magyar idő szerint kora délután.



Szijjártó legelőször arra reagált, hogy a Gazprom leállította a gázszállítást Lengyelországba és Bulgáriába, utóbbival potenciálisan veszélyeztetve a Magyarországra érkező orosz gázszállítmányok azon részét, amely a déli (Törökország, Bulgária, Szerbia) vonalon érkezik.

Szijjártó azt mondta, kedden a magyarországi földgázszolgáltató felvette a kapcsolatot a bolgár rendszert működtető Transgazzal, akik megerősítették, hogy

a Bulgárián keresztüli tranzit zavartalanul üzemel.

Ugyanezt mondta a Gazprom is.

Szijjártó egyeztetett a szerb energiaügyi miniszterrel, Zorano Mihajloviccsal is, aki azt mondta, Szerbiába megérkezett a szerződés szerinti gázmennyiség, amelynek egy része Magyarországra megy tovább, és Szijjártó maga is ellenőrizte, hogy a szerdai napon a megállapodásnak megfelelő mennyiségű földgáz érkezett az országba. Hozzátette, folyamatosan figyelik a helyzetet, de jelenleg úgy fest, a tranzit zavartalanul működik.

Az ENSZ-ülés a szervezet békeépítő tevékenységének finanszírozásáról tárgyalnak a tagállamok szerdán, Szijjártó ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Magyarország érdeke, hogy a szomszédban zajló háború minél előbb véget érjen, mindeközben viszont egyre brutálisabbá válik.

A miniszter szerint fogy a remény arra, hogy a harcok véget érjenek – ezen utolsó remények egyike, hogy az ENSZ aktívabban szerepet vállaljon legalább egy tűzszünet létrehozásában.

Magyarország támogatja az ENSZ törekvéseit, hogy humanitárius kontaktcsoportot hozzanak létre, Szijjártó pedig hozzátette, működtetni kell a humanitárius folyosókat és az ENSZ békeépítő képességét jobban fel kell használni, emellett is fog érvelni.

Szijjártó kifejtette, hogy nemcsak az ENSZ ülésére érkezett, hanem magáncégekkel is találkozik, hogy a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válság idején is befektetések érkezhessenek Magyarországra. A külgazdasági és külügyminiszter New York-ban tárgyal a kínai Semcorp akkumulátoralkatrészeket gyártó cég vezetőivel, amely állítása szerint Debrecenben kezdett 65 milliárd forintos beruházásba, és a kezdeti háromszorosára növelné a befektetés értékét (ennek a cégnek 13 milliárd forintot adott a kormány tavaly szeptemberben).

Szijjártó emellett találkozik az élelmiszerpari világcég Bunge vezetőivel is, hogy a háború élelmiszerpiaci hatásait orvosolva a cég martfűi étolajelőállító üzemének kapacitásnöveléséről tárgyaljon, valamint az IBM vezetőivel is tárgyalni fog, mint Magyarország stratégiai partnerével és a digitális fejlődés fontos szereplőjével.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató