2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az olaszok is elhasaltak, nagyon kell az orosz gáz, már váltják a rubelt

"Az Eni olasz energiaipari óriásvállalat arra készül, hogy rubelszámlát nyisson a Gazprombanknál, ami lehetővé teszi számára, hogy potenciálisan eleget tegyen az orosz követelésnek, miszerint a gázért a helyi valutában kell fizetni" - írta a Bloomberg.

Korábban írtuk, hogy Németország és Ausztria is behódolt Putyinnak.

Megjegyzendő, hogy az Eni még mindig várja az olasz kormány és az uniós hatóságok utasításait az ilyen számlák használatának feltételeivel és lehetőségével kapcsolatban.

Korábban a Gazprom leállította a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalat üzemanyag-szállításait, mert nem volt hajlandó orosz rubelben fizetni az üzemanyagért. Ugyanakkor a vállalat emlékeztetett arra, hogy mindkét ország részt vesz a gáztranzitban is, és ha a harmadik országoknak szánt mennyiségekből jogosulatlanul kezdenek el nyersanyagot kitermelni, akkor a rajtuk keresztül történő szállítások ezzel a mennyiséggel csökkennek.

Április 1-jén Oroszország elkezdte elfogadni a gázfizetéseket a barátságtalan országoktól, hogy eltávolodjon a dollártól és az eurótól ezekben a számításokban. Egy elnöki rendelet szerint a Gazprombanknak speciális deviza- és rubelszámlákat kell nyitnia. A vevő átutalja az első számlára a szükséges összeget a szerződésben meghatározott pénznemben, a bank eladja azt a moszkvai tőzsdén, és a rubelt jóváírja a második számlán. Ezt a számlát a Gazpromnak a leszállított nyersanyagokért történő fizetésre használják.

Vlagyimir Putyin szerint Moszkva a rubelben történő fizetés megtagadását szerződéses kötelezettségei teljesítésének elmulasztásaként fogja értékelni.

A nyugati országok újabb szankciókat vezettek be Oroszország ellen, miután az különleges katonai műveletet indított Ukrajna demilitarizálására és denacionalizálására. Így Oroszország mintegy 300 milliárd dollárnyi tartalékát befagyasztották. Egyre hangosabbak a felhívások az orosz energiáról való lemondásra. Az ellátási láncok megszakadása azonban gazdasági problémákhoz vezetett Európában és az Egyesült Államokban, különösen az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedéséhez.



Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató