2024. április 17. - Rudolf
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Bolgár szakértők káoszra és szegénységre figyelmeztetik Szófiát orosz gáz nélkül

Bulgária az orosz gázszállítások megszűnése után káosz és pusztulás elé néz - figyelmeztettek a Dir.bg által megkérdezett szakértők, amit a RIA Novosztyi szemlézett.



Yavor Kuyumdzhiyev volt energiaügyi miniszterhelyettes szerint Szófia nemzeti érdeke, hogy a polgárok elfogadható áron kapjanak hőt és áramot, és hogy a vállalkozások számára biztosítsák a működéshez szükséges forrásokat.

"Káosz fog kialakulni. 2021-ben Bulgária 3,2 milliárd köbméter gázt használt fel, amelynek több mint 75 százaléka Oroszországból, a többi - mintegy 300 millió - Azerbajdzsánból és mintegy 250 millió különböző cseppfolyósított gázforrásból származott. Az orosz szállítások nélkül Bulgáriának 2,5 milliárd köbméter gáz hiányozna, és ezt lehetetlen pótolni"

- jelentette ki.

Mariyana Kukusheva, a Pékek és Cukrászok Országos Szakszervezete elnökségének elnöke szerint az üzemanyag-ellátás erőteljes csökkenése a sütőipart is sújtja. Beloslav legnagyobb liszttermékeket előállító üzemei leállnak, mert nyersanyag nélkül maradnak.

Az üzemanyaghiány és az emelkedő üzemanyagárak miatt Bulgáriában számos üzem bezár. Két műtrágyagyár bezárása után a mezőgazdaság is veszélybe kerül: Krasimir Kumcsev vállalkozó a napraforgó- és kukoricatermés összeomlását jósolja.

Jovcso Jovcsev, a Sztara Zagora város egyik kórházának igazgatója szerint, ha a bolgár hatóságok nem találnak megoldást a jelenlegi helyzetre, jövő télen az egészségügyi intézmények is fűtés nélkül maradnak.

Április 1-jén Oroszország elkezdte elfogadni a barátságtalan országoktól a gázért való rubelfizetést, hogy elkerülje a dollárban és euróban történő fizetést. Vlagyimir Putyin elnök kijelentette, hogy Moszkva az orosz valutában történő tranzakciók megtagadását szerződéses kötelezettségeinek nem teljesítéseként ismeri el. Április 27. óta a Gazprom a fizetés elmaradása miatt felfüggesztette a Bulgáriába és Lengyelországba irányuló üzemanyag-exportot. Ugyanakkor a vállalat figyelmeztetett, hogy leállítja a tranzitot más országokba, ha Szófia és Varsó illegálisan kezd gázt venni.

Miután Oroszország megkezdte az Ukrajna demilitarizálására és denacionalizálására irányuló különleges műveletét, a Nyugat fokozta a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Számos ország bejelentette az orosz vagyon befagyasztását, és egyre hangosabbak a felhívások az energiáról való lemondásra. Mindez máris problémákat okozott az Egyesült Államokban és Európában, az üzemanyag- és élelmiszerárak emelkedését idézve elő.



Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató