2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ezért röhögnek az oroszok az európai szankciókon

Oroszország 44 milliárd euróért adott el gázt, olajat és szenet az Európai Unió országainak a háború kezdete óta, írja az Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) elemzése, amiről a Guardian számolt be. Ez majdnem kétszerese a szokásos bevételnek, ami tavaly nagyjából havi 12 milliárd euróra rúgott, éves szinten pedig 140 milliárdra.

Az elmúlt két hónapban Németország fizetett a legtöbbet, összesen 9 milliárd eurót. Utána következik Olaszország és Hollandia 6,8, illetve 5,6 milliárd euróval, igaz, az általuk vásárolt mennyiség jelentős részét valószínűleg máshol használták fel.

Ha nemcsak az európai exportot vesszük figyelembe, az oroszok két hónap alatt 62 milliárd eurót kerestek a fosszilis tüzelőanyagokon.

A berlini Lichterfelde eurőmű  Fotó: PAUL ZINKEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Az oroszok annak ellenére növelték bevételeiket, hogy az elemzés szerint a háború első három hetében 30 százalékkal esett vissza az olajexport mértéke a januárihoz és a februárihoz képest. Ez az emelkedő energiaáraknak köszönhető, amit részben a nyugati szankciók is hajtanak. A kutatóközont szerint az Európai Unió csapdába esett: ha újabb csapásokat mér az orosz gazdaságra, azzal növeli az oroszok energiapiaci bevételeit.

A CREA szerint ezért nincs más megoldás, mint minél előbb megszüntetni az orosz energiafüggőséget. Az Európai Unió ugyan embargót vetett ki a szénre, a gázszállítások leállítása viszont egyelőre komoly ellenállást váltott ki több tagállam, köztük Magyarország részéről is. A német kormány is ragaszkodik az orosz gázhoz.

Kedden az oroszok elzárták a gázt Lengyelország és Bulgária elől, arra hivatkozva, hogy nem Putyin elnök rendeletének megfelelően fizettek a gázért.
 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató