2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szijjártó a CNN-en: Az ország orosz gázellátása nem filozófiai, ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés

Az EU által indított jogállamisági eljárásról a külügyminiszter azt mondta: ez egy politikai vita, a vádaknak pedig semmi közük a valósághoz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban tartózkodik éppen, és innen jelentkezett be a CNN egyik adásába, hogy Richard Quest kérdéseire válaszoljon. A téma elsősorban az ukrajnai háború volt, valamint az orosz gázellátás, illetve Magyarország ezzel kapcsolatos álláspontja.

Szijjártó mindenekelőtt arról beszélt, hogy egy ország gáz-, illetve olajellátása nem filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés. Elmondta, hogy a gázellátásunk 85%-a és az olajellátásunk 65%-a érkezik Oroszországból, amit az infrastruktúra határoz meg.

 

Nem szórakozásból van ez így, ez a fizikai helyzet Közép-Európában” – mondta.

Szijjártó szerint nincsenek alternatív gázforrások, sem pedig alternatív szállítási útvonalak, amik lehetőséget adnának rá, hogy megszabaduljunk az orosz olajtól és orosz gáztól az előttünk lévő néhány évben.

A háborús helyzetről Szijjártó azt mondta: a kormány legfontosabb kötelessége most, hogy garantálják Magyarország és a magyar emberek biztonságát.

Az EU által indított jogállamisági eljárás témája következett ezután, amire Szijjártó a következőket reagálta. Szerint egy politikai vitáról van szó, a vádak pedig hamisak, semmi közük a valósághoz. Mint mondta, a választáson ismét győzelmet arattak, ezt azonban „a brüsszeli liberális mainstream” nem tudja megemészteni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató