2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

A szlovák külügyminiszter felszólította Szijjártót, hogy tartsa tiszteletben a szlovák álláspontot

Ivan Korčok az Ukrajnának nyújtott katonai segítség kapcsán fejtette ki véleményét.

A 444.hu szemlézte a Denník N című szlovák lap cikkét, amelyben Ivan Korčok szlovák külügyminiszter kifejtette: míg Szlovákia, Csehország és Lengyelország egyetért a legfontosabb biztonságpolitikai kérdésekben, addig Magyarország próbál távolságot tartani. A V4-es csoport jövőjével kapcsolatban azt mondta, a gyakorlati együttműködést kell keresniük, és

nem szabad azt az irreális látszatot fenntartaniuk, mintha a négy országnak közös külpolitikája lenne az EU-n és a NATO-n belül.

Hozzátette: a szlovákok szerint a régió érdeke egybeesik a Nyugat érdekével.

Korčok szerint nem a V4-ek hosszabbítják meg a háborút

Ugyanakkor Korčok már jelezte Szijjártó Péternek, hogy tartsák tiszteletben egymás álláspontját az Ukrajnának nyújtott katonai segítséggel kapcsolatban, vagyis a magyar kormány ne kommunikáljon úgy, mintha a V4-es országok a fegyverszállítmányokkal a konfliktust akarnák elnyújtani. Szerinte legfeljebb azt az időt hosszabbítják meg, amíg Ukrajna képes megvédeni magát az orosz katonai agresszióval szemben.

A szlovák kormány a héten hagyott jóvá egy javaslatot, miszerint 2 millió euró értékben adnak hadianyagot Ukrajnának. Szlovákia nemrég a S-300-as légvédelmi rendszerét is odaadta az ukránoknak, és hamarosan a Zuzana tarackágyú szállításáról is megállapodhatnak. Lengyelország pedig felajánlotta Szlovákiának, hogy amíg nem kapnak új vadászgépeket az Egyesült Államokból, készek megvédeni a légterüket.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató