2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Der Spiegel: Orbán Viktor számít Putyin utolsó barátjának Európában

A német lap szerint a magyar miniszterelnök elidegenítette utolsó európai szövetségeseit is.

„Orbán fegyvere az EU ellen” címmel közölt cikket a Der Spiegel,- szemlézte a mandiner.hu.

A német lap kifejti, hogy a magyar kormányfő elidegenítette magától utolsó szövetségeseit is Európában, mert az Ukrajnában dúló háború alatt bizalmatlan a nyugati szövetségesekkel szemben. A cikk szerzői szerint így történt, hogy Orbán Viktor lett Putyin utolsó barátja Európában, ezzel párhuzamosan pedig elszigetelődött az EU-ban.

Szerdán az Európai Unió hivatalosan is elindította Magyarország ellen a jogállamisági mechanizmust, amely a lap szerint milliárdos veszteségeket okozhat hazánknak, ha végül elvonják a források egy részét. Pontos összegről nem írnak, hiszen a pénzek megvonását az uniós költségvetésnek okozott kár alapján kell meghatározni – teszik hozzá.

Ellenpéldaként Lengyelországot említik, amely  szerintük egy igazságügyi reformmal vagy néhány törvénymódosítással rövid úton rendezheti a viszonyt Brüsszellel. Szerintük Orbán Viktor ezt nem tudja ilyen könnyen megoldani, hiszen a  korrupció és a nepotizmus végletesen áthatja az országot: a közigazgatás a legkisebb településekig, a bíróságok, az egyetemek, a színházak, a kórházak és számos vállalat a kormányfőhöz hű emberekkel van tele – hangsúlyozzák. „Az Orbán-rendszer megszüntetéséhez, Orbánnak magát kellene eltávolítania a hatalomól” – nyilatkozta lapnak egy budapesti publicista.

V4-ek helyzete

„A visegrádi országok szövetsége gyakorlatilag felbomlott” – jelentette ki Michael Roth, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke – számolt be a Spiegel. Hangsúlyozzák, hogy a lengyelek biztosan nem bocsátanak meg Orbánnak azért, ahogyan Ukrajnához viszonyul. Kiemelték, hogy Orbán Putyinhoz való közelsége is egyre gyanúsabb az EU-ban és a NATO-ban egyaránt. Márciusi hírekre hivatkozva megjegyzik, hogy feltehetően orosz hackerek szivárogtak be a magyar külügyminisztériumba, amelyről Orbán embereinek tudnia kellett.

Az Ukrajnából érkező menekültek kérdése

A Spiegel szerzőinek véleménye szerint Orbán bánásmódja az Ukrajnából érkező menekültekkel szemben sem képes megnyugtatni a Nyugatot. Megjegyezik, hogy Orbán márciusban a Bizottságnak írt levélben több pénzt követelt arra hivatkozva, hogy Magyarország több mint 450 000 menekültet fogadott be. A magyar kormányfő szerint Magyarország viseli a lakosságához viszonyítva „a legnagyobb terhet”, még Lengyelországnál is nagyobbat – írják. Ezután kiemelik, hogy Orbán elfelejtette megemlíteni, hogy a menekültek többsége már régen elhagyta Magyarországot, hiszen a háború kezdete óta április 22-éig mindössze 17 690 menedékkérelmet regisztráltak.

Végül idézik az FDP politikusát, Moritz Körnert, aki kijelentette, hogy az EU számára a helyzet „rendkívül veszélyes”, mivel az EU a „demokráciák autokráciák elleni geopolitikai csatájában” Putyinnal, Hszi Csin-ping kínai államfővel és nem sokára elképzelhető, hogy ismét Donald Trump amerikai elnökkel kell megküzdenie. Körner végül kijelentette: „Orbán Putyin, Hszi és Trump trójai falova”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató