2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Lavrov: Az ukrajnai különleges művelet véget ér, amint elérik a célokat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Al Arabiya tévécsatornának adott interjúban válaszolt arra a kérdésre, hogy mikorra várható az ukrajnai katonai különleges művelet befejezése.

A lap munkatársa azt kérdezte, hogy május 9-ig be lehet-e fejezni a háborút.

"Be fog fejeződni, amint megvalósulnak és megvalósulnak azok a célok, amelyeket már leírtam önöknek"

- válaszolta Lavrov. Ugyanakkor elmondta, hogy a béketárgyalások megrekedtek a kijevi hatóságok következetlen álláspontja miatt.

"Ha őszinte tárgyalópartnerek lettek volna, ha lépésről lépésre elkötelezték volna magukat amellett, amit vállaltak, akkor jelentős előrelépést érhettünk volna el a tárgyalásokon" - mondta a miniszter.

Elmondta, hogy Ukrajna biztonsági garanciákat kaphat az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjait, Németországot és Törökországot is magában foglaló államcsoporttól.

"Nem vagyunk ellene. A lényeg az, hogy megértsük, mennyire következetesek, különösen abban a kérdésben, hogy ezek a garanciák mely területekre vonatkoznak. Természetesen, ahogy önök is értik, ezek nem vonatkozhatnak a Krímre és Kelet-Ukrajnára, mivel elismertük a köztársaságok függetlenségét. És kezdetben beleegyeztek ebbe az isztambuli tárgyalásokon, de aztán megváltoztatták az álláspontjukat" - tette hozzá Lavrov.

Hangsúlyozta, hogy a tárgyalások azért akadtak el,

mert Kijev folyamatosan ilyen játszmákat akar játszani, valamint azért, mert Washingtonból, Londonból és más fővárosokból olyan utasítások érkeztek, hogy ne gyorsítsák fel a tárgyalási folyamatot.

A miniszter mindazonáltal bízik abban, hogy Oroszország és Ukrajna békében és jószomszédi viszonyban fog élni.

Február 24-én Oroszország különleges műveletet indított Ukrajna denácifikálására és demilitarizálására. Mint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, célja, hogy "megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá". A védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg csak a katonai infrastruktúrát és az ukrán csapatokat veszi célba, a civileket nem fenyegeti veszély. A minisztérium szerint a művelet fő célja Donbász felszabadítása.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató