2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Beperelte Olaszországot Németország a második világháborús kártérítési perek miatt

Pert indított Olaszország ellen Németország a hágai Nemzetközi Bíróságon, amiért az olaszok annak ellenére engedik további második világháborús jóvátételi perek indítását, hogy egy korábbi nemzetközi bírósági ítélet ezt tiltja – írja a Reuters. A Nemzetközi Bíróság 2012-ben már hozott egy olyan döntést, amiben a nemzetközi joggal ellentétesnek minősítette Németország beperlését olaszországi bíróságokon, ennek ellenére

az elmúlt 10 évben is több mint 25 új jóvátételi per indult.

Olaszországban gyakorlat, hogy a második világháborúban a német hadsereg által elkövetett háborús bűnökért az áldozatok és hozzátartozóik a nemzeti bíróságokon perlik be a német államot. Az olasz bíróságok ezekben az ügyekben gyakran el is ítélik Németországot annak ellenére, hogy a Nemzetközi Bíróság szerint ehhez már nem lenne joguk.

Németország 2012 óta erre hivatkozva nem fizeti ki a kiszabott jóvátételi büntetéseket, így olasz bíróságok többször is megpróbálták már lefoglalni a német állam Rómában található ingatlanjait. Berlin most azért indította a pert, mert az egyik olasz bíróság május 25-re tűzte ki az ítélethozatalt arról, hogy kikényszeríti-e az épületek eladását, amelyek egy része német kulturális, régészeti, történelmi és oktatási intézményeknek ad otthont.

Németország most arra kérte a Nemzetközi Bíróságot, hogy tiltsa meg Olaszországnak az épületek elárverezését, amíg a kártérítések ügyét el nem bírálják el. A németek azzal érvelnek, hogy a második világháborút lezáró békeszerződésekben már megszabták, pontosan milyen jóvátételeket kell fizetniük a háborús bűnökért, újabb és újabb követelésekkel pedig nem lehet előállni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató