2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bolgár elnök: Valós veszélye van az egész Európára kiterjedő háborúnak

A szófiai parlamentben jövő szombaton hoznak döntést a lehetséges fegyverszállítmányok ügyében.

Óva intett az ukrajnai háború kiterjedésétől Rumen Radev bolgár elnök vasárnap, a május elseje alkalmából tartott beszédében. „Valós veszélye van annak, hogy ez a háború egész Európára átterjedhet, vagy akár világméretűvé is fajulhat” – mondta Radev. A bolgár elnök bár nem említette beszédében Oroszországot és Ukrajnát, úgy fogalmazott, hogy „Európa szívében robbanások zaját hallani. Otthonunk, gyermekeink, hazánk és a természet is áldozatául eshetnek a helyzet elmérgesedésének” – figyelmeztetett.    

A szocialisták a kormányból történő kilépéssel fenyegetnek

A bolgár vezető hangsúlyozta: hazafias kötelessége elejét venni annak, hogy Bulgária belesodródjék az ukrajnai háborúba.

Az államfő e kijelentésével szembeszegült Kiril Petkov miniszterelnökkel, aki fegyverszállítmányokat akar Bulgáriából Ukrajnába.

A kérdésben a liberális-szocialista négypárti kormánykoalícióban nincs egyetértés. A szocialisták a kormányból történő kilépéssel fenyegetnek, ha a többi koalíciós partner keresztülvinné a katonai segélyeket Kijevnek. A szófiai parlamentben egyébként jövő szombaton terveznek dönteni a lehetséges fegyverszállítmányok ügyében. A szófiai vezetés mindemellett humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató