2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

ATV: idén fájdalmas lesz a Balaton, egekben a szállás, fagylalt, lángos, belépők

A nyár közepétől 8-9 százalékkal drágulhatnak a balatoni strandbelépők, a parti büfék és éttermek viszont átlagosan 20-30 százalékkal is emelhetik áraikat. Egy sima lángost ezer forint alatt biztosan nem lehet majd megvenni, de drágább lesz a fagyi is. Az ATV Híradó riportja.

Már javában készülnek az idei szezonra a balatoni településeken működő strandok. A legtöbb helyen nyár elején még nem változnak az árak. Utána viszont elkerülhetetlen az emelés. Balatongyörök polgármestere azt mondta, ez június 30-ig biztos, hogy így fog maradni minden településen, hiszen a törvény eddig az időpontig korlátozza a településeknek a díj módosítását. Utána viszont Biró Róbert szerint biztos, hogy hozzá kell nyúlni az árakhoz, de ez valószínűleg 8-9 százalék körüli módosítást jelent minden településen.

A keszthelyi strandon is várják már a nyarat és a vendégeket.

"Június végéig kitart még a vészhelyzet meghosszabbítása, ezért addig nem történik változás a belépőjegyek árában. Előreláthatólag egy kis áremelésre fog sor kerülni, amely az infláció alatt fog maradni" - mondta el Vinczéné Polgár Andrea, a Keszthelyi Városi Strand vezetőhelyettese.

A vendéglátósok azonban ennél nagyobb áremelésre készülnek. Az étlapokon 20-30 százalékkal magasabb árak lesznek. Ez pedig azt is jelenti, hogy ezer forint alatt egy sima lángost aligha lehet megúszni. De lehet, hogy a nyár végére még tovább nőnek az árak.

Bálint Norbert üzletvezető elmondta, hogy 1400 forintos sajtos-tejfölös lángos árat próbálnak meghatározni, hogy azért megfizethető legyen. Ha nagyobb emelkedések jönnek a szezon alatt, akkor ezen még muszáj lesz emelni - tette hozzá.

A fagyiért is többet kell majd fizetni, mert az alapanyagárak itt is jelentősen emelkedtek. Buzási Balázs fagylaltárus felidézte, hogy 5 deka fölötti gombócot tavaly 400 forintért adtak, idén 450 lett az ára. Mint fogalmazott, hallottak rossz híreket, hogy ha lekerül az üzemanyagról az ársapka, akkor további áremelkedések várhatók.

A balatoni büfések azt mondják: ha tudják, akkor megpróbálják a szezon közben az áraikat nem változtatni. Ezért tárgyalnak a beszállítókkal is, hogy ők is vállaljanak részt a drágulás okozta veszteségekből.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató