2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Fegyverszünetet kötött Makizaj és Lázár János

Kedden találkozott egymással Lázár János és Márki-Zay Péter, a találkozó után pedig közös sajtótájékoztatót tartottak.

Lázár János elsőként megköszönte Márki-Zaynak, hogy elfogadta meghívását. Mint mondta, azért hívta meg a hódmezővásárhelyi polgármestert, hogy

megmutassák, vége a harc idejének.

Lázár azt mondta, fegyverszünetet kötöttek ma négy év után, azonban ez nem azért született meg, hogy ők jobban érezzék magukat. Mint mondta, bebizonyították, hogy tudnak harcolni, a szünet célja pedig az, hogy Hódmezővásárhelyen nagyobb békében tudjanak élni az emberek. Kiemelte, hogy megállapodtak néhány kérdésben.

Ezeket Márki-Zay Péter ismertette. Márki-Zay azt mondta, hogy ez a találkozó most nem a harcról szólt, abban állapodtak meg, hogy Hódmezővásárhely érdekeit fogják képviselni. Találtak három olyan pontot, amikben először fognak tudni lépni. Márki-Zay az ipari park bővítésében kérte Lázár közbenjárását, mint mondta, szeretné, ha minél több cég jönne a városba, hiszen az elvándorlás a legnagyobb probléma. A másik téma a mezőgazdasági úthálózat és bicikliút fejlesztése, aminek a határideje november, amíg a tervek és a kisajátítás is megtörténik. Az iskolák energiafelújítása is fontos, ebben is várható előrelépés, ehhez ugyanis kormányzati engedély kell, és a többletforrás sem ártana Márki-Zay szerint, ebben Lázár segíthet nekik.

 A megbeszélés része volt a kórház témája is, a fegyverszünet része volt Márki-Zay szerint, hogy felajánlotta, hogy ha a kórháznak bármilyen segítség kellene, akkor azt a város meg fogja adni.

A két politikus megállapodott, hogy rendszeresen fognak találkozni, egyúttal abban reménykedik, hogy a hódmezővásárhelyi példa az egész országnak példaként szolgálhat.

Lázár hozzátette, hogy neki az a dolga, hogy ezeknek a projekteknek lendületet adjon. A kórház ügyében azért kért támogatást, hogy közösen tudják a koronavírus után támogatni az ápolókat, orvosokat. A politikus szerint a kórház nem lehet politikai téma. Azokat a kérdéseket „elhárították”, amikben nagyon más a véleményük – mondta Lázár. Lázár hozzátette, hogy Hódmezővásárhelyen polgárháborús hangulat volt, annak örül, hogy most legalább fegyverszünetet sikerült kötniük.

 A Mediaworks kérdésére Márki-Zay azt mondta,

nem beszélt a választások óta Gyurcsány Ferenccel, azonban nem is szeretne.

Lázár gyorsan csatlakozott, nevetve jelezte, hogy

ő sem szeretne a volt miniszterelnökkel beszélni.



Több helyi szerint Márki-Zay elhanyagolta a várost, azonban a polgármester azt mondta, csak szabadidejében kampányolt, nem az önkormányzat eszközeivel. A város állapota szerinte jobb, mint bármikor. A polgárháborúsnak minősített évekről azt mondta, hogy mind az ő, mind Lázár nevéhez komoly fejlesztések kötődnek. A város a kampányának nem szenvedte kárát, ez pusztán kommunikációs csata volt – tette hozzá Márki-Zay.

Lázár a Telex kérdésére azt mondta, hogy annál nagyobb pozíciót, minthogy helyben legyőzte az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, nem kaphatott. Lázár hozzátette, hogy neki Hódmezővásárhely az első a nézetkülönbségek ellenére is. Mint mondta, bármi történt is, bármilyen nézetkülönbség is van, az nem zárja ki a más kérdésekben való együttműködést. Ez Lázár szerint nagyvonalúságot követel meg, aminek a magyar politika híján volt az elmúlt harminc évben. Lázár azt mondta, ennek a közös sajtótájékoztatónak a miniszterelnök is örül, Orbán azt mondta neki, hogy mindenben segítenek Hódmezővásárhelynek. Az országgyűlési képviselő hozzátette, hogy háború van, komoly kihívások jönnek, jobban járunk, ha az összefogást keresik, nem az ellentéteket.

 A két politikus a sajtótájékoztató végén kezet fogott, Lázár János Márki-Zay Péternek sok sikert és jó munkát kívánt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató